Életmód

Ősszel lesz igazán veszélyes Magyarországon a sertéspestis

Itthon is már egy éve pusztítja a kondákat a sertéspestis, de akkor lesz igazán veszélyes, ha a disznók messzebbre bóklásznak majd el makk után túrva.

Noha az első hivatalos észlelést nemrégiben Salgótarjánból jelentették, az afrikai sertéspestis (AFP) valójában legalább egy éve megjelent már Magyarországon. Valószínűleg az ukrán–magyar határon keresztül került be a kór az országba. Erre utal, hogy 2017-ben Kisvárdán már kitört egy nagyobb járvány – olvasható az Indexen a sertéspestis veszélyeiről szóló átfogó cikkben.

Pletykaszinten azt is tudni lehet, hogy Ózd és Kazincbarcika térségében is találtak már ASP miatt elhullott dögöket. A betegség rendkívül veszélyes: ahol kirobban a járvány, ott pillanatok alatt elpusztítja a kondát, sőt a közeli kondákat is. Jelenleg szerencsésebb időszakban vagyunk: a vaddisznó tavasszal még kevésbé mozog, csak a mezőgazdasági területekre megy ki élelemért. Az ősz sokkal veszélyesebb: október-november környékén az állatok sokat barangolnak az erdőben, makkot keresve. A nagyobb koncentráció miatt pedig gyorsabban terjed a fertőzés.

Bár az ASP emberre nem veszélyes, a kereskedelmi, üzleti hatása iszonyatos. Az Index által megkérdezett szakemberek egyike szerint teljesen mindegy, hogyan próbálnak védekezni a gazdák és a vadászok, előbb-utóbb az egész európai állományt letarolja majd a járvány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top