Életmód

Unatkozó harkályok rongálják a városi házfalakat

Hatalmas károkat okoznak, akár 200 lyukat is fúrnak egy-egy épületre a harkályok. A szakértő szerint az építőiparnak kellene kezelnie a problémát.

2009 óta folyamatosan a bejelentések arról, hogy harkályok rongálják meg a társasházak, lakóépületek falát – nemcsak a zöldövezetben, hanem a nagyvárosokban is. A madarak akár 200 lyukat is fúrnak egy épületre. Ezeket szinte teljesen fölösleges bevakolni, mert néhány héttel később a harkályok visszatérnek.

Nagy fakopáncs (fotó: MTI / Kovács Attila)

A Magyar Madártani Egyesület szakértője szerint a mély frekvenciákat visszaverő házfalak jóformán játszótérként működnek az unatkozó harkályok számára. A TV2-nek nyilatkozó Orbán Zoltán szerint a problémát az építőipar kezelhetné, ha vagy olyan sík falfelületet építenének, amin nem tud megkapaszkodni a harkály, vagy olyan keményet, amit nem tud megrongálni. A mostani falak nagy részénél erre 25 másodperc is elég a harkálynak.

A harkály védett madár, ezért a lakók a bejelentésen és a hibák kijavításán kívül mást nem tehetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top