Életmód

Dániában betiltanák a körülmetélést

Betilthatják a körülmetélést Dániában, miután kellő számú aláírás gyűlt össze ahhoz, hogy a parlamentnek tárgyalnia kelljen róla.

Betiltaná egy civil szervezet a 18 év alatti fiúk körülmetélését Dániában, ehhez 50 ezer aláírás gyűjtöttek össze, így a dán parlamentnek meg kell vitatnia a javaslatot. Ha elfogadják, Dánia lehet az első ország, ahol tiltva lenne a fiúgyerekek körülmetélése.

A szervezet szerint a fiúk megérdemlik, hogy felnőtt fejjel hozhassanak döntést arról, hogy meg szeretnék-e csonkíttatni magukat. Azt javasolják, hogy a női nemi szerv csonkítására vonatkozó tiltást terjesszék ki a fiúkra is.

Természetesen vannak ellenzői is a törvényjavaslatnak, akik a vallásszabadságot féltik. A statisztika szerint évente közel 2000, főleg zsidó és muszlim fiút metélnek körül az országban vallási okokból.

A Quartz nem tartja valószínűnek, hogy a dán parlament jóváhagyná a javaslatot, ugyanis a vallási kérdéséken felül diplomáciai következménye is lenne a döntésnek. Dánia összetűzésbe keveredhetne nemcsak Izraellel és muszlim országokkal, hanem akár az Egyesült Államokkal is, ahol a férfiak nyolcvan százalékán elvégezték ezt a beavatkozást.

Vannak persze támogatói is a javaslatnak még a muszlimok között is. Naser Khader konzervatív párti politikus szerint  a körülmetélés mellett főleg higiéniai okok szóltak eredetileg, de ebben az ügyben elég sok haladás történt az elmúlt 1400 évben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top