Életmód

Hetekig úgy hitte, meg fog halni – a négygyerekes anyuka elmondta, mit tanult a helyzetből

Liz 36 éves volt, mikor az orvosok közölték vele, hogy valószínűleg leukémiás. Akkor még nem tudta, hogy teljesen más betegsége van, az elmúlás lehetősége pedig egyszer és mindenkorra megváltoztatta az életét.

A lányaim szobájában a falon van egy befejezetlen rész. Se rendesen levakolva, se tapétázva nincs, csak úgy tessék-lássék módon, ahogy sikerült, épp ezért valahányszor elmegyek mellette, belém nyilall, milyen szar anya és feleség vagyok” – kezdi a Love What Matters oldalán megosztott bejegyzését Liz Petrone.

A négygyerekes amerikai édesanya a közelmúltban hetekig abban a hitben élt, hogy felnőttkori leukémiája van, és hogy meg fog halni. Nem sokkal később kiderült, hogy egy teljesen másik, gyógyítható betegség tévesztette meg az orvosait, ám az a néhány hét, míg abban a tudatban élt, hogy meg fog halni, olyan mély nyomot hagyott az anyukában, hogy azt mindenkivel meg akarta osztani.

liz petrone lyme kór leukémia diagnózis tapasztalat

Kép forrása: Love What Matters

„Influenzaszerű tünetekkel kezdődött – én legalábbis biztos voltam benne, hogy influenzám van. Lázam is volt, a testem is fájt, néha olyan erősen, hogy semmi mást nem tudtam csinálni, mint egy pokrócba csavarodva ülni a kanapén és bőgni.” Lizt hiába győzködte a férje, hogy menjen és nézesse meg magát egy orvossal, nem volt hajlandó. „Biztos voltam benne, hogy a tüneteim idővel magától is elmúlnak majd. Hogy nem kell rohannunk sehova.”

Mikor a tünetei olyan súlyossá váltak, hogy már a mindennapi feladatait is nehezére esett elvégezni, Liz orvoshoz ment. „Egy rakás tesztet csináltak, és még aznap este felhívtak a hírrel, hogy a fehérvérsejtszámom kritikusan alacsony, ezért holnap azonnal be kell majd mennem a kórházba.”

Liz elsírta magát, majd akkor megint, mikor egy fiatal onkológus közölte vele, hogy leukémiára gyanakodnak. „Nem akartam elhinni, amit hallottam. Teljesen életszerűtlennek tűnt, hogy felnőtt, 36 éves embereknél is kialakulhat a betegség. Néha előfordul, válaszolta az onkológusom, én meg azt kívántam, bárcsak ne halogattam volna a fontos beszélgetéseket és a gyerekeimmel való játékot, mondván, úgyis van időnk rá.”

liz petrone lyme kór leukémia diagnózis tapasztalat

Kép forrása: Love What Matter

Néhány héttel később Liz fehérvérsejtszáma varázsütésre emelkedni kezdett, és hazaengedték a kórházból. „Akkor még mindig nem tudtam, mi okozta a tüneteket, de az orvosaim legalább a leukémiát kizárták. Csak néhány nappal és újabb vértesztekkel később derült ki, hogy Lyme-kórom van. Mondanom se kell, zokogtam a megkönnyebbüléstől.”

Liz elismeri, hogy a Lyme-kór is súlyos betegség, de gyógyszerekkel jól kordában tartható. Hozzáteszi, azért osztotta meg a történetét, hogy azok, akik hozzá hasonló tüneteket (magas lázat és ízületi fájdalmakat) tapasztalnak, a biztonság kedvéért mindenképpen kérjék meg az orvosukat arra, hogy végezzen rajtuk egy Lyme-kór-tesztet.

Mondom mindezt úgy, hogy így utólag már igazán hálás vagyok azért a néhány hétért, amikor azt hittem, rákom van. Teljesen megváltoztatta az életemet, a gondolkodásomat és a dolgok fontossági sorrendjét a fejemben. Tudom, ha valaha elkényelmesedek, és újra elkezdem halogatni a dolgaimat, mert van időm, elég lesz csak erre az élményre gondolnom, hogy helyre rázódjak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top