Életmód

Amikor a telefonod rád szól, hogy nem alszol eleget – életmód-applikációk pro és kontra

Nézz körül velünk az okostelefonokon használható egészség- és életmód-applikációk között! Ismerjük meg együtt az alkalmazások jó és rossz oldalait is!

Rengetegféle életmód- és egészségapplikáció létezik, de  én valahogy sosem éreztem szükséget, hogy akár egyet is letöltsek. Tavasszal azonban új telefont vettem, és az automatikusan tartalmazott egy egész Health, azaz egészség csomagot, számtalan mérési lehetőséggel. Így belevetettem magam az életmódappok világába és érdekes tapasztalatokkal gazdagodtam.

A telefon mindenre figyelmeztet

A telefon automatikusan méri, hogy hány percet mozogtam egy nap, és hányat léptem. Rögzíthetem, hogy hány pohár kávét és mennyi vizet ittam, mit és mennyit ettem. Egy érzékelő segítségével pedig megmérhetem a pulzusszámomat és hogy mekkora az oxigéntelítettségi szintem. Engem leginkább az lepett meg, hogy milyen kevés lépést teszek meg egy nap, és igyekeztem is ezt orvosolni (lásd alább a keretes írást).

Mint egy beszélgetésből kiderült, a kolléganőm, Orsi is rácsodálkozott a Health nyújtotta lehetőségek tárházára, neki az alvásfigyelési funkciók tetszettek meg a legjobban, de végül rossz tapasztalatokkal gazdagodott. „Itt aztán minden van, ami szem-szájnak ingere. Mér pulzusszámot, lépésszámot, és dokumentálni lehet az alvásidőt is. Nagyon lelkes voltam az elején, és becsülettel beírogattam, hogy mettől meddig aludtam. Maga az app érzékeli azt is, mikorra mikorra állítod be az ébresztődet, és mikor teszed le a telefonodat. Reggel megkérdezi üzenetben, hogy ebben az intervallumban aludtál-e. Én lelkiismeretesen válaszolgattam, hogy nem, még nem aludtam. Mint kiderült, egy nap sem aludtam 8 órát, ami tükröt mutatott, ráeszméltem, hogy mennyire keveset alszom. De ettől még rettentő idegesítőnek találom, amikor szó szerint a saját telefonom is beszól, hogy »Ön nem alszik eleget«… Nem is töltöttem többet az app ezen részét, ennek ellenére érzékeli, mikor állítom be az ébresztőt, és reggel mindig kapok kérdést, hogy aludtam-e ebben az időintervallumban…. Azóta még később fekszem, még korábban kelek, így automatikusan megkapom az »oltást« is, hogy keveset alszom – igaz, de attól még rettenetesen idegesít” – mesélte Orsi.

életmód applikáció okostelefon

A Nagy Testvér az alvási szokásainkat is figyeli. (Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

Az appoknak és főleg a figyelmeztetéseknek tehát lehet pozitív és negatív hatásuk is. Megkérdeztem egy pszichológust is, hogy mit gondol ezekről az alkalmazásokról és az ezek által mért adatokról. „A mai korban, amikor az emberek többsége nonstop a mobilján lóg, kifejezetten hasznos lehet, hogy be vannak építve ilyen alkalmazások, hiszen így a Facebook, Instagram és az Angry Birds vagy más mobiljáték mellett ezek is automatikusan naponta használt eszközökké válhatnak, ezáltal olyan emberek is átgondolják, hogy aludtak, mozogtak-e eleget, vagy hogy mit ettek, akik egyébként nem tennék.

Az applikációk motiválhatnak arra, hogy egészségesebben éljünk, de fontos, hogy ne akarjunk görcsösen megfelelni az appokban meghatározott optimumoknak, mert az csak frusztrációt okoz. Ne megfelelni akarjunk, inkább csak hívjuk segítségül az alkalmazásokat a saját céljaink elérésében” – mondta el a véleményét Nagy Borbála pszichológus.

Azért csak óvatosan

Nagyon fontos tudni, és erre a telefon maga is figyelmeztet, hogy a mért adatok nem pontosak, csak irányadó értékek. Az alkalmazások kizárólag fitnesz- és wellnesscélokat szolgálnak, nem használhatóak betegség vagy más állapotok diagnózisának felállítására, megfigyelésére.

Rengeteg alkalmazás van. Vannak, amik eleve be vannak építve a készülékekbe. De az App Store-ban vagy a Play áruházban is ezerszámra letölthetőek, így bárki könnyedén hozzájuthat az alkalmazásokhoz, akinek van okostelefonja, és szeretne ilyet használni. Akinek nincs lépésszámláló a telefonján, annak például jól jöhet a Pedometer nevű lépésszámláló app.

Azonban nem minden applikáció van leellenőrizve, éppen ezért fontos mindig a helyükön kezelni az ezekkel mért adatokat, esetleg többféle alkalmazást is kipróbálni, és nem pontos adatként, csak viszonyítási alapként kezelni a mért értékeket.

Vannak egészen elszállt ötletek is, mint például a lázmérő applikáció – ilyen többek között a letölthető  Body Temperature is. Jópofának és egyszerűnek tűnik, de ne vegyük komolyan. Ha már arra kényszerülünk, hogy lázat mérjünk, az tényleg azt jelenti, hogy nem vagyunk jól, ilyenkor pontos adatokra van szükségünk, különben nagyobb baj is lehet. Ilyenkor vegyük elő a hagyományos lázmérőt . Elképzelhető, hogy a jövőben létrejönnek majd olyan technológiák, amelyek segítségével valóban precízen mérhetünk egészségügyi adatokat okostelefonnal, de addig azért jobb csak egy játéknak felfogni ezeket az appokat. Amelyek sok esetben hasznos játékok.

6000 lépés kihívás

A telefonom szembesített vele, hogy milyen keveset is gyalogolok. Szeretek sétálni, de itthonról dolgozom, így van olyan nap, amikor ki sem megyek a lakásból. Az applikáció 6000 lépést jelöl napi optimális lépésszámnak, így csináltam magamnak egy kihívást, hogy egy héten keresztül mindennap legyen meg a napi 6000 lépés. A nehézség a mindennappal volt, nem volt olyan kiskapu, hogy az egyik nap 500, a másik nap 12 000 lépés, mindennap meg kellett lennie a 6000-nek. Nem arról van szó, hogy ez egy olyan óriási távolság lenne (4-5 kilométer), hanem arról, hogy oda kellett rá figyelni. Időt kellett rá szánni, előbb el kellett indulni, hogy a villamosozás helyett gyalog menjek, és úgy is odaérjek, és be kellett iktatni egy-egy sétát olyan napokon is, amikor egyébként egész nap itthon koptattam volna a klaviatúrát. Azóta is igyekszem tartani a lépésszámot és élvezni azt az érzést, amikor nincs konkrét célállomás, csak az a fontos, hogy lépkedjek valamerre. Az odafigyelésben és a tudatosság növelésében szerintem mindenkinek segíthet ez a sok adat, amit az appok szolgáltatnak, mindenkinek azon a területen, ami a gyengéje.

Van, amit az orvos is hasznosnak tart

„Hát maga felkészült a vizsgálatra” – mondta a nőgyógyászom érezhető elismeréssel a hangjában, miután gond nélkül megmondtam neki az utolsó menzeszem időpontját. Mint kiderült, ez a legtöbb esetben nehézséget okoz. Belegondolva, anno a naptárban karikázós módszer nekem sem mindig ment, ugyanis gyakran elfelejtettem. De a telefonomat tényleg állandóan nyomkodom, és így a szemem előtt van a naptárapplikáció. Ráadásul nagyon profi (női) egészségnaptár alkalmazásokat lehet ingyen letölteni, én a WomanLogot használom. Nemcsak a ciklussal kapcsolatos adatokat tárolja és rendszerezi (kiszámolja az átlagos hosszát, jelzi, hogy várhatóan mikor lesz a következő stb.), hanem szinte bármit jelezhetsz rajta kis ikonokkal, még azt is, hogy melyik nap szexeltél, és egy skálán bejelölheted, hogy milyen erősségű volt az orgazmusod. Ez persze nem biztos, hogy hasznos az orvos számára, de van, ami igen. Szintén kis ikonokkal jelezheted, ha valami tüneted volt (torokfájás, fejfájás stb.), egy skálán jelölheted a fájdalom erősségét és azt is, hogy milyen gyógyszert vettél be rá. Ezek a pontos adatok nagyon hasznosak lehetnek egy vizsgálat során.

Szintén nagyon hasznos, ha olyan applikációkat használsz, amelyek emlékeztetnek arra, amit egyébként nagy eséllyel elfelejtenél. Persze az ébresztőt is használhatnád erre a célra, de valahogy mégis csak motiválóbb egy specifikusabb alkalmazás, amely például zenél, ha be kell venned a gyógyszert, vagy figyelmeztet, hogy igyál vizet, és ha jelzed neki, hogy ittál, még játszhatsz is jutalomból, ilyen például a Plant Nanny Water Reminder.

Az appokat a céljaid elérésének érdekében is használhatod, például ha fogyni vagy hízni szeretnél. Ehhez is rengeteg olyan appot találsz, amely segít a motivációban és az adatok naplózásában. Ilyen például az AktiBMI applikáció, amely testtömegindexet mér, emlékeztetőt küld és testsúlynaplót készít.

Summa summarum, az életmód-applikációknak rengeteg pozitív oldaluk van: kemény tükröt tudnak mutatni például arról, mennyit mozgunk naponta, egészséges határok között van-e a testtömegindexünk, elegendő folyadékot viszünk-e be a szervezetünkbe. A heti összegzésekből – ha nem is teljes, de tájékoztató jellegű – képet kaphatunk arról, mit csinálunk rosszul vagy épp nagyon is jól. Egyet azért tartsunk szem előtt: válogassunk módjával a több száz alkalmazás között, mert vannak, amelyeket egyáltalán nem szabad komolyan venni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top