Életmód

Fotózd újra egy évszázad képeit a ForteGóval! A Fortepan mobilappját teszteltük

Ha imádod a régi városképeket, és rajongsz az NLCafé „akkor és most” sorozataiért, akkor ezt az alkalmazást neked találták ki. A ForteGo mobilapplikáció elnavigál a Fortepan archívumában található felvételek pontos helyszínére, és segít saját képpárt komponálni is.

Egy ideje már letölthető a Fortepan mobilalkalmazása, a ForteGo (igaz, még csak iOS-re, de ígérnek androidos verziót is), így gondoltam, előkotrom régi almás telefonomat, és nyakamba veszem a várost egy rövid tesztre.

A ForteGo pont azt tudja, amit úgy imádunk a múltszázadi fekete-fehér fotókban, mióta rendelkezésre állnak a modern eszközök: segítségével a régi képek már nemcsak arra jók, hogy otthon üldögélve felidézzük velük, hogyan nézett ki annak idején egy-egy hely, hanem arra is, hogy rekonstruáljuk, hogyan változtak azóta ezek a helyek. Az ingyenes térképes applikáció megmutatja, milyen fotók találhatók a Fortepan archívumában a környékünkről (vagy bármely kívánt helyszínről), segít a felvétel pontos helyére navigálni, és lehetőséget kínál, hogy a telefonunk kamerájával „akkor és most” típusú képpárokat készítsünk.

Az alkalmazás pillanatnyilag még csak 250 képpel működik, de a tesztidőszak után folytatódhat a teljes archívum, azaz 33 ezer fotó feltöltése. Én a szóródás alapján a Rózsadombot, Újlipótvárost és Erzsébetvárost vettem célba.

Az alkalmazás indítása után egy Budapest-térkép jelenik meg a kijelzőn, rajta a regisztrált fényképek lelőhelyeivel. A navigációs ablak felett az app sorra megjeleníti a közelben készült fotókat, így csak ki kell választanom a legszimpatikusabbat. Az első kép, amit lekattintok, az Apostol utca lépcsőjén készült. A telefon rövid kalibrálása után el is indul a navigáció, és a megszokott módon elvezet a célhoz. Egy kis nyíl segít betájolni a fotót, majd a fényképezőgép-ikonra kattintva mehet is az expozíció. Ha nem vagyunk biztosak az illesztésben, fordítsuk a telefont a kép felett megjelenő sárga nyíl irányába, amíg meg nem jelenik a célkereszt. A középső csúszkával – ahogy az utolsó képen látszik – a fedettséget tudjuk állítani, amivel milliméterre pontosan egymásra tudjuk húzni a két képet.

Íme a végeredmény:

Az Apostol utcai lépcsők, II. ker., 1942/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

Persze, ha nem nézünk utána alaposan a helyszíneknek, könnyen csalódás lehet a vége a látványt illetően, ahogy ennél a képnél is:

Apostol utca, a Turbán és a Vérhalom utca között. A Veronika utcai kápolna Budapest ostroma során elpusztult- 1943/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

Bár a legtöbb esetben a mobiltelefon optikájának gyújtótávolsága hasonló a régi fényképezőgépek optikájáéhoz, megesik, hogy nem elég nagy a látószög:

A Victor Hugo utca a Pozsonyi út felé nézve, 1961/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

Victor Hugo utca, Vörös Rák étterem/Gyradiko Estia görög étterem, 1969/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

Victor Hugo utca, Vörös Rák étterem/Gyradiko Estia görög étterem, 1969/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

A Kárpát utcai panelházak, 1968/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

A Kárpát utca a Gogol utca felől, 1968/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

A Hunyadi téri játszótér, 1952/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

Hunyadi tér, 1947/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

A Szófia utca és Csengery utca sarka, 1956/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

A Hunyadi téri játszótér, 1962/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

Hunyadi tér, 1949/2018 (Fotó: Leéb Ádám)

Amit kicsit hiányolok, az a montázskészítés lehetősége, és a választható illesztési mód (hogy egymás alá is lehessen rendezni a képpárokat), de összességében nagyon jó és könnyen használható a ForteGo. Ha van pár szabad percünk, remek szórakozás így felfedezni a várost. Alig várom az androidos verziót!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.