Életmód

Utoljára adott vért a férfi, akinek kétmillió baba köszönheti az életét

Az „aranykarú” James Harrison hatvan év alatt legalább 1100-szor adott vért.

A 81 éves James Harrison vére azért különlegesen értékes, mert egy ritka antitestet tartalmaz, amiből az orvosok anti-D immunoglobulin készítményt hozhatnak létre. Ezt az injekciót aztán azoknak a várandós nőknek adják be, akiknek a vére veszélyeztetheti születendő gyermekük egészségét.

Az ausztrál Harrison azután döntötte el, hogy véradó lesz, hogy 14 évesen átesett egy komoly műtéten, amelynek során vérátömlesztést kapott. A fiatal fiú, noha irtózott a tűktől, akkor elhatározta, ha elég idős lesz hozzá, ő is donor lesz, hogy segíthessen másokon. 4 évvel később adott először vért, 10 évvel később pedig az is kiderült, hogy a vére egy különleges antitestet tartalmaz, amely nélkülözhetetlen egy olyan készítményhez, amely sikerrel kezeli az RH-összeférhetetlenséget.

véradás rh-összeférhetetlenség életmentés

Kép forrása: Daily Mail

A betegség akkor jelentkezik, ha egy RH-negatív kismamának RH-pozitív a magzata. Ilyen esetben a kismama szervezete elkezd anti-D ellenanyagot termelni, amely roncsolja születendő gyermeke vörösvérsejtjeit. Az anti-D immunoglobulin ezt az ellenanyag-termelést állítja le.

A most 81 éves Harrison az elmúlt több mint 60 évben összesen 1117-szer adott vért, amivel több mint 2 millió kisbaba életét mentette meg. 1999-ben az Ausztrál Lovagrend tagjának választották. Most azért kénytelen visszavonulni, mert elérte azt a kort, amely felett Ausztráliában nem lehet donor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top