nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Új emlősfajt fedeztek fel

Új emlősfajt fedeztek fel

Új cickányfajt azonosított egy nemzetközi kutatócsoport a Fülöp-szigetekhez tartozó Palavan-szigeten.
NLC/MTI
f Ajánlom

A Palawanosorex muscorumnak hegyes orra és sötét bundája van, és nagyjából 1500-1950 méterrel a tengerszint felett él a sziget déli részén magasodó Mantalingahan-hegyen. Az állatot a Journal of Mammalogy című folyóiratban mutatták be, a tanulmányt vezető német zoológus, Rainer Hutterer az állat anatómiai sajátosságait elemezve állapította meg, hogy egy különálló fajjal van dolguk.

A kutatók szerint a területen eddig ismert másik cickányfajjal (Crocidura palawanensis) ellentétben a Palawanosorex muscorum farkát sűrű szőrzet, nem pedig látható sörték borítják. Az állat hosszú karmokban végződő, széles mellső lábaival ássa magát keresztül a humuszos talajon, amikor a kedvenc csemegéjének számító földigiliszták után kutat. Az egyik kutató szerint az újonnan azonosított faj segíthet annak kiderítésében, hogy a Fülöp-szigetek számos apró termetű emlősfaja miként került hajdanán a területre.

cickány (forrás: Wikipédia)

Ez az a cickányfajta, amit korábban is ismertek (forrás: Wikipédia)

A Mantalingahan-hegy három egyedülálló emlősfajnak is otthont ad. Lenyűgöző biológiai sokféleségének a síkságoktól és a szomszédos hegyektől teljesen elszeparált területei biztosítanak védelmet. A hegy továbbá kulcsfontosságú vízgyűjtő területként is funkcionál: humuszos talaja szivacsként tartja magában az esővizet. A kutatók szerint a Palawanosorex muscorum élőhelyét egyelőre nem veszélyezteti emberi tevékenység.

Megosztás Facebookon