Életmód

Felrobbantotta az internetet ennek a lánynak a báli ruhája

„Ez csak egy ruha?”

A 18 éves Keziah Ginger Daum valami igazán különlegeset szeretett volna az érettségi bankettjére, így egy helyi vintage boltból vett egy csodaszép, kínai stílusú ruhát. Ahogy kiderült, a ruha egy csipao volt: egy hagyományos kínai öltözék, amely a kínai nők önállósulásának kulturális szimbóluma lett.

Ahogy Daum tweetelt a ruhájáról, azonnal elárasztották a kommentek, melyeknek egy jó része elítélte a fehér lányt, mert olyasmit viselt, aminek sem a jelentőségét, sem a kulturális kontextusát nem értette: ezt nevezik kulturális kisajátításnak. Az egyik kommentelő például így ír: „A kultúrám NEM a te átkozott báli ruhád” – majd elmagyarázta, hogy a csipao eredetileg egy bő, házimunkához viselt ruhadarab volt, és ebből alakult ki a mai csodaszép, alakkövető változata, melyet a kínai nők a patriarchális elnyomás legmélyén nem viselhettek nyilvánosan.

Prom 2k18

A post shared by Keziah (@daumkeziah) on

Keziah nem szabadkozott: „Eszem ágában sem volt tiszteletlennek mutatkozni a kínai kultúrával szemben, sőt, a nagyrabecsülésemet szerettem volna kimutatni. Ez csak egy ruha, és gyönyörű.” Voltak bírálók, akik egyenesen rasszizmussal és tudatlansággal vádolták a lányt, míg a barátai és rajongói szerint a ruha remekül kiemelte az alakját, igen egyedi volt, és sok kínai származású netező is bátorította. Egyikük így ír: „Ha rajtam fele ilyen jól állna ez a ruha, már örülnék. Hajrá, csajszi!”

❤️

A post shared by Keziah (@daumkeziah) on

Forrás: Yahoo.

Kiemelt kép: Instagram/Keziah Daum

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top