Életmód

Egy anyuka 5 szuper tippje, hogy kezeld, ha allergiás a gyerkőc

Hogyan vegyük fel a harcot, ha allergiás a gyerek, azon túl, hogy beszedi a felírt készítményeket? Jöjjön öt hasznos tipp egy kétgyerekes anyukától!

Annak ellenére, hogy az allergia bármilyen életkorban kialakulhat, mégis a gyerekkor az, amely során inkább jelentkezik. A gyerekkor az az időszak, amikor a kicsik szervezete megtanulja, mely anyagokkal szemben kell, és melyekkel szemben nem kell védekeznie. Sajnos az allergia kialakulásában nagy szerepet játszanak az életkörülmények és a család. Az allergiára való hajlam genetikailag öröklődhet, ha az egyik szülő allergiás, akkor 50 százalék az esélye, hogy a gyerek is az lesz, míg ha mindkettő, akkor ez az arány már 75 százalék. Hajlamosító tényező lehet a nem megfelelő táplálkozás, a túlzott steril, folyton fertőtlenített környezet, de a túl sok antibiotikum is.

Ha csemeténk mindig az év egy bizonyos időszakában produkálja az allergia tüneteit, akkor szezonális allergiára kell gyanakodnunk, míg ha tünetei nem köthetők évszakhoz, inkább a házi poratkára vagy állatszőrre kell gyanakodnunk. Mit tehetünk, ha a gyermekünk allergiás? Egy kétgyermekes anyuka, Lilla segítségével összeszedtünk öt tippet a tünetek enyhítésére az allergiagyógyszerek szedésén és az immunterápián kívül.

1. Takarítás felsőfokon!

Akár por-, akár pollenallergiás a gyerek, érdemes a takarításra még nagyobb hangsúlyt fektetni. A virágport is behozza a lakásba észrevétlenül a szél, érdemes tehát rendszeresen porszívózni. A porzsákos porszívók helyett jobbak azok, amelyeknek műanyag tartályuk van, de a legjobb, ha olyan, úgynevezett „vizes” porszívót választunk, amely a beszívott levegőt egy víztartályon áramoltatja keresztül, így a vízben lerakódik a kosz.

2. Kerüld a sok port elnyelő tárgyakat!

Érdemes a lakás berendezésénél is szem előtt tartani, hogy ne legyenek nagy mennyiségű port elnyelő tárgyak. Vásároljunk könnyen takarítható szőnyeget, mellőzzük a hatalmas plüssöket, amelyeket nem tudunk egyszerűen, mosógépben tisztítani.

3. Tiszta levegő

A szellőztetés fontos, de egy allergiás gyereknél erre is fordítsunk fokozott figyelmet. Amikor az adott virág virágzik, semmi esetre se szellőztessünk.

4. Kocsiban zárt ablakkal, pollenszűrővel utazzunk

Ha autóval kelünk útra, akkor is figyeljünk arra, hogy csak zárt ablakokkal utazzunk, és használjunk pollenszűrőt, hiszen a menetszél sok allergiát kiváltó részecskét sodorhat az utastérbe, és ezen a kis területen hatalmas lehet a koncentrációjuk.

5. Hajmosás szabadban tartózkodás után

Egy kirándulás vagy játszóterezés során kivédhetetlen, hogy a gyerek haja tele legyen pollenekkel, éppen ezért fontos, hogy amikor hazaérünk, alaposan mosson hajat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top