Életmód

Nem volt hajlandó kezet fogni, elvesztette az állampolgárságot

Jogerősen tagadták meg a francia állampolgárságot attól az algériai nőtől, aki nem volt hajlandó kezet fogni azokkal a tisztviselőkkel, akik átadták volna neki az állampolgársági dokumentumokat.

Helyben hagyta Franciaország legmagasabb szintű közigazgatási bírósága, az Államtanács azt a korábbi ítéletet, amiben megvonták az állampolgárságot egy algériai nőtől, mert nem volt hajlandó kezet fogni a tisztviselőkkel.

A New York Times szerint az algériai nő még 2010-ben kötött házasságot egy francia állampolgárral Algériában, majd öt évvel később benyújtotta honosítási kérelmét, amit rendben elbíráltak. 2016-ban végül ünnepélyes keretek között adták volna át az állampolgárságról szóló dokumentumokat a nőnek, ám az a ceremónián vallási okokra hivatkozva nem volt hajlandó kezet fogni a férfi tisztviselőkkel. A tisztviselők pedig ezek után nem voltak hajlandók átadni a nőnek az állampolgársági papírokat.

Természetesen a nő fellebbezett, míg végül ügye az Államtanács elé került. Az Államtanács végső döntése indoklásában kifejtette, hogy a nő viselkedése

„az adott helyszínen és adott pillanatban szimbolikus aktusként értelmezhető, amellyel azt mutatta meg, mennyire nem akar asszimilálódni”.

Bár a bírósági ítélet nem részletezi a nő vallását, sejthető, hogy muszlim asszonyról van szó, akinek vallása tiltja, hogy férjén és közeli rokonain kívül más férfival közvetlen testi kontaktusba kerüljön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top