Életmód

Azért mondanak fel a legtöbben Magyarországon, mert átvernek minket az állásinterjún

Már nem a magasabb fizetés reményében mondanak fel a legnagyobb számban, hanem azért, mert a munkáltatók fűt-fát összeígérnek.

Manapság a munkaerőpiacon komoly problémát jelent a nagymértékű fluktuáció. Magyarországon is nagyon gyakran váltanak munkahelyet az emberek. Ám mint ahogyan az egy tanulmányból kiderült, nem a magasabb fizetés reményében mondanak fel a leggyakrabban a dolgozók – írja a Privátbankár.hu.

A HR-Evolution Kft. 5000 fős reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a felmondások leggyakoribb oka, hogy a munkáltató nem tartotta be, amit az álláshirdetésben vagy az állásinterjún ígért. A megkérdezettek 42 százaléka emiatt váltott munkahelyet az elmúlt két évben. A férfiak körében ez a szám némiképp magasabb (49%), a nőknél valamivel alacsonyabb (34%). A második legfontosabb szempont már kevésbé meglepő: a magasabb fizetés és a vonzóbb juttatások miatt mondott fel az elmúlt két évben a megkérdezettek 39%-a. A harmadik ok az embertelen bánásmód és környezet (35%).

Fotó: Pexels

A felmondási indokok nemek szerint lebontva:

Férfiak:

  1. Nem tartották be, amit ígértek: 49%
  2. Máshol több fizetést és vonzóbb juttatásokat ígértek: 45%
  3. Embertelen volt a bánásmód: 35%
  4. Nem volt lehetőség előrelépésre vagy fejlődésre, vagy csak annak, aki nyalizott: 29%
  5. Nem voltak jók a munkakörülmények: 28%

Nők:

  1. Embertelen volt a bánásmód: 36%
  2. Nem tartották be, amit ígértek: 34%
  3. Máshol több fizetést és vonzóbb juttatásokat ígértek: 33%
  4. Nem voltak jók a munkakörülmények: 24%
  5. Nem volt lehetőség előrelépésre vagy fejlődésre, vagy csak annak, aki nyalizott: 23%

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy a cégek túlzó ígéretekkel kecsegtetnek az álláshirdetésekben. Az ígérgetés gyakran folytatódik az állásinterjún is, hogy magukhoz csalogassák a munkavállalókat. Például a maximálisan elérhető bért kommunikálják, de azt már nem, hogy mik a feltételei, amiket szinte lehetetlen elérni

– mondta Csikós Nagy Katalin, a HR-Evolution Kft. ügyvezetője, fluktuációkezelés-szakértő a leggyakoribb felmondási indokról. Elmondása szerint ugyanakkor ez arról árulkodik, hogy megváltoztak a munkaerőpiaci viszonyok, és ma már nem a munkáltató választ, hanem a munkavállaló válogat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top