Életmód

Sörétes puskával meglőtt parlagi sast műtöttek a Madárkórházban

Fokozottan védett madárról van szó, 1 millió forint az eszmei értéke. Az ügyben már nyomoz a rendőrség.

Magyarország legritkább ragadozómadara, egy parlagi sas került be a hortobágyi Madárkórházba hétfőn. A madarat apró szemű söréttel lőtték meg, ezért a bal alkarcsontjai több helyen is eltörtek: az egyik sörétszem megállt a csonton a bőr alatt, a többi pedig átszakította a szárnyát, további töréseket okozva – közölte a mályi Madármentő Állomás.

Az éjszakába nyúló, többórás műtét után az orvosok sikeresen összeillesztették és rögzítették a csontokat, később pedig egy külön beavatkozás során a beékelődött sörétszemet is eltávolították. A sérült sas jelenleg a Madárkórházban lábadozik, amíg össze nem forrnak a csontjai.

Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Mivel a parlagi sas fokozottan védett állat, a Madárkórház dolgozói átadták a hatóságoknak az eltávolított lövedéket. A rendőrök ismeretlen tettes ellen természetkárosítás miatt kezdtek nyomozni. Egy parlagi sas eszmei értéke jelenleg 1 millió forint. Európai állományának kétharmada Magyarországon fészkel, így fennmaradásában különösen nagy felelőssége van a hazai természetvédelemnek. Hazai költőállománya ma 200 pár körülire tehető.

A Borsnak a madármentők azt is elmesélték, hogy amikor a sas megtalálója egy 40 centis, tarka, barnás tollazatú, fekete csőrű madárról beszélt, azt hitték, egy egerészölyvről lesz szó. Amikor a madarat meghozták a kórházba, teljesen megdöbbentek.

Olyan ez, mintha valaki a kezedbe adná a Szent Koronát, hogy kezdj vele va­lamit. A parlagi sas kuriózum, ha meg kéne nevezni a madarak királyát, ez a sas lenne. Nem is volt még nálunk sosem, így nem sokat vacakoltunk, megkapta az elsősegélyt, és nekiindultunk, ami a csövön kifért

– nyilatkozta a lapnak Lehoczky Krisztián, a madármentő állomás vezetője.

Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top