Életmód

Erre figyelj, hogy észrevedd, ha manipulálnak

Ha odafigyelsz, észreveheted, hogy éppen manipulálnak, és azt akarják, hogy add át a kontrollt az életed fölött.

A leggyakoribb manipulálási módszer az a fajta agresszió, ami rejtve marad, mintha cukormázba csomagolnák. Az a célja, hogy ne bízz magadban, úgy érezd, magyarázkodnod kell, és megkérdőjelezd a saját ítélőképességedet. Mert ha ezt elérik, máris átvehetik az irányítást fölötted. Arra játszanak, hogy ne bízz az ösztöneidben, és elhitetik veled, hogy majd ők jobban tudják nálad, hogyan kellene élned, és meghozzák szívességből helyetted a döntéseket. Tudják, hogy mikor áll velük szemben olyan ember, akit tudnak úgy manipulálni, hogy ne hallgasson a végén a saját józan eszére.

George Simon pszichológus az In Sheep’s Clothing című könyvében alaposan körbejárja ezt a manipulációs technikát, hogy mi, földi halandók, könnyen megvezethető emberek is kiszúrjuk, ha valami nem stimmel a másikkal.

Egy remek példán keresztül mutatja meg, hogyan működik a manipuláció:

„Egy nő jött el hozzám azzal a gyanúval, hogy a férje megcsalja évek óta. Azért gondolta ezt, mert a férje egyáltalán nem volt megbízható. Többször kiderült, hogy hazudott róla, hova megy, nem érkezett meg időben, olyan magyarázatokat adott, amik hihetetlennek tűntek. De ha a feleség szembesítette a hazugságokkal, akkor a vita végén mindig a nő volt az őrült és a hisztérika. A férjnek mindenre volt válasza, és szerinte a felesége csak túlreagálta dolgokat. Még azt is kimagyarázta, amikor konkrét bizonyítékra talált a nő e-mailek és sms-ek formájában arra, hogy viszonya van a férjének. Aztán visszatámadott azzal, hogy elege van az állandó vádaskodásból, és elviselhetetlen számára, hogy ilyen elégedetlen folyton a felesége. A nő ezek után úgy érezte magát, mintha egy szívtelen, agresszív ember lenne, megkérdőjelezte saját magát, és nem hitt az ösztöneinek.

Ebben az esetben a férfi egyértelműen fenn akarta tartani a házasságát, mert kellett neki egy reális élet, amiben kényelmesen élhet, de nem akart lemondani a szórakozásról sem, mert szerinte az neki járt. Ezért keresett több nőt is, és ezért tűnt el szó nélkül az éjszakába bulizni a barátaival. Ahhoz, hogy ezt az állapotot fenntartsa, harcolnia kellett, mert nem akart a nő szabályai szerint élni. Általában az ilyen belső feszültség vezet oda, hogy manipulálják az emberek egymást.”

manipuláció jelek pszichológus

Képünk illusztráció, forrás: Unsplash

Simon a könyvében a következő taktikákat írta le, amikre érdemes odafigyelni, hogy észrevedd, ha manipulálnak:

1. Csábítás
Nagyon a kedvedben akar járni, mindent megtesz érted, úgy érzed, a tenyerén hordoz. Aztán észreveszed, hogy bele akar szólni a döntéseidbe.

2. Hazugság
Mintha egy párhuzamos világban élne, a valóságot teljesen ki tudja facsarni annyira, hogy végül neki legyen igaza.

3. Tagadás
Nem ismeri el, hogy csinált vagy mondott valamit, szerinte képzelődsz, pedig határozottan emlékszel a szavaira és tetteire. Ettől elkezdesz kételkedni saját magadban.

4. Szelektív figyelmetlenség
Egyszer úgy érzed, minden figyelme a tiéd, máskor pedig váratlanul teljesen ignorál, nem válaszol az üzeneteidre, nem érdekli, mi történik veled.

5. Elterelés
Felteszel egy kérdést, mire megváltoztatja a témát, és kizár a társalgásból.

6. Bűntudat
A lelkiismeretedre alapoz, kihasználja, hogy jó ember szeretnél lenni, és bűntudatod van, ha szembeszállsz vele. Ezzel máris átveszi a kontrollt a tetteid fölött.

7. Megszégyenítés
Megjegyzéseket tesz rád, lehúz, kritizál, mindezt azért, hogy úgy érezd, nem érsz semmit, és átadd az irányítást neki.

8. Áldozatot játszik
Állandóan panaszkodik, hogy neki nagyon nehéz az élete, és mindenki ellene van. Az a célja, hogy sajnáld, és tegyél meg mindent, amit akar, mert azzal majd megmented.

9. Összezavar
Úgy tesz, mint aki nem is érti, miről beszélsz, ha szembesíted a saját tetteivel, amivel kibillent az egyensúlyodból.

A tudás hatalom, ismerd fel legközelebb a fenti jeleket, és még idejében állítsd le a manipulációt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top