Életmód

Ennyi idő kell a szoros barátságok kialakításához

Egy új kutatás szerint 200 óra alatt nincs legjobb barátság.

Hogy kinél hol húzódik a határ ismeretség, haverság és barátság között, az szubjektív. A kansasi egyetem kutatói most mégis megpróbáltak felállítani pár általános érvényű tételt, ami a barátkozást illeti.

A kutatást vezető Jeffrey Hall egy korábbi vizsgálat alapján már rámutatott, hogy egy átlagos ember egyszerre 150 másikat képes a barátjának tartani. Most arra vállalkozott, hogy meghatározza, mennyi időbe telik, hogy jóban legyünk valakivel. 

Ehhez két úton indult el csapatával: először 355, frissen új helyre költözött embert vizsgált, akiktől azt kérdezte, mennyi időt töltenek az újonnan kötött ismeretségeik társaságában, valamint a 4 kategória (ismerős, haver, barát, közeli barát) közül hová sorolná azokat. A második felvonásban 120 ezer elsőéves egyetemistának az egyetemen töltött első 7 hetét követték végig az ismerkedés tekintetében. 

A két vizsgálat eredményeit összevetve derült ki, hogy átlagosan 40-60 óra után kerül valaki a „haver” zónánkba, és 60-100 óra után mondjuk valakire, hogy a barátunk. Ahhoz pedig, hogy valakit közeli barátunknak tekintsünk, minimum 200 óra együtt töltött idő szükségeltetik.

independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top