Életmód

A kerékpárosklub segít a hajléktalan nőknek a függetlenségük visszanyerésében

Indul a bringaszezon!

Tavaly ilyenkor a londoni Queen Mary női hajléktalanszálló megkereste a Sustrans kerékpáros jótékonysági szervezetet, együttműködést ajánlva. A terv az volt, hogy a bringák segítségével látható javulást érjenek el ügyfeleik életminőségében.

Egy tízhetes tesztidőszak után kiderült, hogy nagyon nagy igény van az ilyen kezdeményezésekre, és nemrégiben a Cycling Grants London tízezer fonttal (kb. 3,5 millió forinttal) támogatta a hajléktalan nők kerékpározását – ezzel az összeggel még három évig tudják futtatni a programot.

Fotó: Pexels

A Queen Mary lakói egy helyi kosárpályán gyakorolják a jármű biztonságos kezelését, a haladást, megállást, kanyarodást, megfordulást – ezt önkéntesek tanítják meg nekik. A kezdeményezés csodája az, hogy minden érintettnek egy kicsit mást jelent a kerékpározás.

Vannak, akik azt mesélik, hogy a gyermekkorukat élik újra, mások fittebbek szeretnének lenni. Volt olyan hajléktalan asszony, aki arról számolt be, hogy a kerékpár visszaadta a szabadságát – ezzel járja be ugyanis London parkjait.

Fotó: Pexels

Az bizonyos, hogy a hajléktalanság és a pszichés betegségek kialakulása gyakran együtt jár, de a kerékpáros kezdeményezés ezt a problémát is enyhítheti: a tapasztalatok alapján akár a gyógyszereket és a pszichológiai tanácsadást is kiválthatja.

Forrás: Guardian.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top