Életmód

Hawaiin legális lett az eutanázia

Sokak számára a méltóság a legfontosabb.

Csütörtökön Hawaii állam legalizálta az orvosi segítséggel elkövetett öngyilkosságot, így az orvosok innentől gyógyíthatatlan betegeik kérésére jogszerűen írhatnak fel nekik olyan orvosságokat, amelyek megszabadítják őket szenvedéseiktől.

„Ideje, hogy a halálos beteg, de szellemileg friss hawaii lakosok saját maguk döntsenek, és lehetőségük legyen méltósággal, békében befejezni az életüket” – mondta el David Ige kormányzó.

Képünk illusztráció. Fotó: Pexels.

A törvény alapján garantálni kell, hogy a beteg kérhessen és kapjon eutanáziát, ahogyan azt is, hogy bármikor meggondolhassa magát. Két egymástól független orvosi szakvéleménynek kell megerősítenie, hogy a páciens valóban gyógyíthatatlan beteg, illetve hogy nincs olyan egyéb betegsége – például nem kezelt depresszió –, amely elhomályosítaná a döntési képességeit. A betegnek kétszer kell kérnie a gyógyszert, a két alkalom között legalább húsz napnak kell eltelnie, és két tanú jelenlétében alá is kell írnia a kérvényt.

Hawaii a hatodik amerikai állam California, Colorado, Oregon, Vermont és Washington után, ahol legálissá vált az orvosi segítséggel elkövetett öngyilkosság.

Forrás: APNews

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top