Életmód

Minden betege fájdalmát érzi a szinesztéziával élő orvos

Dr. Joel Salinasnak az orvosi egyetemig fogalma sem volt arról, hogy különleges képességgel született. Azt gondolta, mindenki pont úgy érzékeli a világot, mint ő.

A fiatal orvos, aki jelenleg a Harvard Orvosi Egyetemén dolgozik neurológusként, már gyerekként is érzékelte különleges képességét. Igaz, akkor még fogalma sem volt arról, hogy ez olyasvalami, amit a világon rajta kívül csak nagyon kevesen tapasztalnak. „Amikor az általános iskolában színezős feladatok voltak, én mindig kínosan ügyeltem rá, hogy a B betűim mindig narancssárga színűek legyenek, az egyes szám pedig kék.”

szinesztézia fájdalom érzékelés

Kép forrása: BBC/Joel Salinas

Joel Salinas tükörérintés szinesztéziával született, egy olyan rendellenességgel, aminek következtében az érzékszervei másképp működnek, mint a nagy többségnek. A szinesztéziának több típusa is létezik: van, akinek egy dallamról, egy betűről, vagy egy számról valamilyen szín jut az eszébe, olyan is, akik a betűkhöz és a számokhoz komplett személyiségeket társítanak és olyan is, mint Joel, aki az előbbiek mellett a másik emberek fájdalmát is érzi.

2008-ban harmadéves voltam az orvosi egyetemen, épp gyakorlaton voltunk a kórházban, mikor érkezett egy szívinfarktusos betegünk. Végignéztem, ahogy megpróbálják újraindítani a szívét, ahogy lenyomják a torkán a lélegeztetéséhez szükséges csövet. Aztán hirtelen érezni kezdtem: a nyomást a mellkasomon, a hideg linóleumpadlót a hátamon és a csövet a torkomban.

Aztán a beteg meghalt. Joel pedig futott a legközelebbi mosdóba, ahogy a lába bírta. „Addig hánytam, míg már nem volt mit. Az élmény teljesen felkészületlenül ért” – mesélte a BBC-nek, majd hozzátette, nagyjából ekkor tudatosult benne, hogy máshogy látja a világot, mint az egyetemista társai.

A fiatal orvosnak innentől kezdve az egyik legfontosabb feladata az volt, hogy megtanuljon együtt élni, de főleg dolgozni a szinesztéziával. Azt mondja, a legnehezebb akkor volt, mikor traumás betegeket kellett ellátnia. „Ha meglepetésként ért a helyzet, vagy az illető hozzám hasonló volt, akkor voltak legerősebbek a tünetek” – mondja Joel, majd hozzáteszi, a sok nehézségen kívül azért volt pozitív hozadéka is a betegségének.

szinesztézia fájdalom érzékelés

Kép forrása: BBC/Dr. Joel Salinas

„Segített abban, hogy jobb orvos legyek.” És valóban. Hiperempátiájának köszönhetően Joel azonnal tudta, ha egy betege szomjas, vagy fájdalmai vannak. „Mivel pontosan tudtam, mit éreznek, azonnal a segítségükre siettem, elvégre az én érzéseim és jól létem az övéktől is függtek.”

Joel azt mondja, nem tartja átoknak a szinesztéziát, sőt azért küzd, hogy minél kevesebben gondoljanak rá életet megnehezítő rendellenességként. „Én nem tudom elképzelni az életemet nélküle. Szinesztézia nélkül nem lennék ugyanaz az ember.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top