Életmód

A tudomány szerint is megéri a megérzéseinkre hallgatni

Az ösztönös megérzéseink megbízhatóbbak, mint gondoltuk volna.

Önsegítő könyvekben gyakran olvashatjuk, hogy hallgassunk a megérzéseinkre. Mármint arra az ösztönös fajtára, amelyik egészen a gyomrunkból súgja, mit is kéne tennünk. De vajon tényleg megbízhatunk benne?

A Florida State University kutatói szerint a válasz igen. Dr. Linda Rinaman neurológusprofesszor szerint az agyunk és a bélrendszerünk között olyan intelligens kommunikáció folyik, amit nem árt figyelembe venni. Azt eddig is tudtuk, hogy az agy és az emésztőrendszer kapcsolatban áll egymással – ez magyarázza, hogy bizonyos ételektől jobb lesz a hangulatunk, vagy hogy stressz hatására felfordul a gyomrunk.

Dr. Rinaman és csapata azt feltételezi, hogy ha az agy veszélyesnek ítél egy helyzetet, olyan erőteljes reakciót generál a bélrendszer felé, amit akár intő jelként is felfoghatunk a menekülésre. Bár a téma még határozottan további kutatásra szorul, ha legközelebb valaminek már csak a gondolatától is szó szerint rosszul leszünk, lehet, hogy nem érdemes belevágni abba a dologba.

independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top