Életmód

Ez a nő ritka betegsége miatt szinte minden ételre allergiás

Csak a zöldségeket és a rizst tudja megenni.

A huszonöt éves londoni Sophie Willis esküvői fátylakat tervez, és sokáig igen aktív életet élt: rendszeresen sportolt, sőt, még a félmaratont is lefutotta.

2014-ben azonban különös tüneteket kezdett produkálni: napjában többször elájult, az ajkai bedagadtak és légszomjjal küszködött. Csak sokkal később derült ki, hogy egy ritka immunbetegség áll a tünetek hátterében, a hízósejt aktivációs szindróma. A minden százötvenezredik embert veszélyeztető betegség azt jelenti Sophie számára, hogy a szervezete nem megfelelően reagál bizonyos ételekre, ilyenkor akár életveszélyes anafilaxiás sokkot is kaphat. Sophie esetében ilyen fenyegetést jelent az élesztő, a hús, a hal, a tejtermékek, illetve minden tartósítószer.

Fotó: YouTube/US ScienceTech

„Alapvetően csak zöldséget és rizst ehetek” – mondja. Mielőtt kiderült volna, mi okozza a tüneteit, napjában akár hétszer is extrém allergiás reakciót váltott ki belőle a táplálkozása. Sophie két év alatt több mint harminc szakembert keresett fel, akik tanácstalanul álltak a betegsége előtt.

Egyszer, még a diagnózis előtt egy áruház padlóján estem össze, de segítségért sem tudtam kiáltani, mert az az egyik mellékhatás, hogy ilyenkor nem tudok világosan gondolkodni, vagy mondjuk beszélni” – meséli.

Jelenleg napi hatvan szem gyógyszerrel stabilizálja az állapotát, de sosem tudja, hogy mikor kap újra rohamot – például a napfénytől, bizonyos illatoktól, a forró víztől – vagy gyakorlatilag bármitől.

Forrás: Metro

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top