Életmód

„Olyan borzalmas volt a szülés, hogy utána meg akartam halni”

18 hónappal azután, hogy megszületett a lánya, a brit nő összetörve ült a konyhakövön, és azon gondolkodott, hogyan vessen véget az életének.

Mindezt egy olyan szülésznő miatt, aki Alex Flowers szerint teljesen figyelmen kívül hagyta a kéréseit és a megérzéseit is a szülés alatt. A kétgyerekes brit anyuka a BBC-nek őszintén mesélt arról a traumáról, ami első gyereke születése alatt érte, és amit azóta sem tudott feldolgozni.

„Emlékszem, az utolsó csepp az volt a pohárban, mikor a szülésznőm azt tanácsolta a teljesen kétségbeesett férjemnek, hogy nyugodtan hagyja csak figyelmen kívül, amit mondok neki. Azt is hozzátette, hogy ezek a vajúdó nők már csak ilyenek, mindent irányítani akarnak” – idézi fel a történteket Alex, majd hozzátette, mikor ez elhangzott, már több mint 20 órája vajúdott.

szülés traumatikus szülés depresszió öngyilkosság

Kép forrása: Alex Flowers

Éreztem, hogy valami megváltozott a lányom mozgásában. Hogy valami nincs rendben. De hiába szóltam erről a szülésznőnek, tudomást sem akart venni rólam. Csak legyintett, és annyit mondott, ez természetes ilyenkor.” Alex teljesen bepánikolt, úgy érezte, kicsúszott az irányítás a kezéből, és hogy teljesen kiszolgáltatottá vált olyasvalakinek, aki látszólag egyáltalán nem akar neki segíteni.

Biztos voltam benne, hogy ha nem történik valami, a babám meg fog halni. Épp ezért két órával azután, hogy először éreztem azt a furcsa változást, megragadtam a férjem kezét, és közöltem vele, ha nem csinál valamit, a gyerekünk nélkül leszünk kénytelenek hazamenni.

Szerencsére Alexet még épp időben vizsgálták meg ahhoz, hogy kiderüljön, a kisbabája szíve vészesen lelassult. Mivel kislánya már a szülőcsatornában volt, az orvosok azonnali gátmetszést hajtottak végre, a babát pedig fogóval segítették a világra. „A kislányommal szerencsére minden rendben volt, de én rengeteg vért veszítettem és ez még csak a kezdet volt.”

Alex azt mondja, később kiderült, hogy a gátsebet rosszul varrták össze, ezért hónapokig rettenetes fájdalmai voltak, a traumatikus szülés ráadásul a kisbabájával való kapcsolatát is tönkretette. „Szinte egyáltalán nem tudtam kötődni hozzá, de nem csak én, a férjem sem. Hat hét telt el, mire először kézbe vette őt” – vallja be Alex, akit az első naptól komoly szülés utáni depresszió gyötört, ami végül odáig fajult, hogy öngyilkos akart lenni.

„18 hónappal a szülés után a legjobb barátnőm talált meg a konyhakövön ülve, én pedig azon gondolkodtam, hogyan is ölhetném meg magam.” Alex azóta rendszeresen jár terápiára, és antidepresszánsokat szed. „A gyógyszereket életem végéig szednem kell majd, de úgy vagyok vele, ha ez az ára, hogy kiegyensúlyozott és boldog életet élhessek, és jó anya lehessek, megteszem.”

Az anyuka egyébként a traumatikus élmény után megállapodott férjével, hogy nem szül többet. Amikor mégis várandós lett, szó szerint pánikba esett. „Csak akkor nyugodtam meg, mikor az orvosom beleegyezett, hogy császárral szüljek. Úgy éreztem, hogy ezzel visszakaptam azt a biztonságot, ami az előző alkalommal elveszett” – mondja Alex, aki arra buzdítja nőtársait, hogy ne essenek abba a hibába, mint ő, és igenis álljanak ki magukért és az érzéseikért a szülőszobában is.

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top