Életmód

Súlyosabb büntetést kaptak Fülöp kutya gyilkosai

Jogerősen nyolc-nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kutyájuk megkínzásával vádolt nagycserkeszi párt a Nyíregyházi Törvényszék pénteken.

Az elsőfokú tárgyaláson kiszabott 4-4 hónap letöltendő börtönbüntetést 7-7 hónapra súlyosbította a Nyíregyházi Törvényszék annak a nagycserkeszi párnak az ügyében, akik halálra kínozták kutyájukat, Fülöpöt.

Az egymással élettársi kapcsolatban élő, négy gyermeket nevelő vádlottak keverék kutyájukat kölyökkora, 2015 áprilisa óta tartották házuk udvarában. A kutya nyakára úgy kötötték rá kötelet, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt. A zsinór kétéves koráig volt a kutya nyakán folyamatosan, és a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta.

A kötél miatt a kutya feje a többszörösére dagadt, állapotáról egy ismeretlen bejelentő értesítette a mezőőrt, majd az önkormányzatot. A rendőri intézkedés időpontjában a kutya nyakán már csak egy körülbelül fél centi vastag szövet takarta az állat nyelőcsövét, légcsövét és az artériáit. A családtól végül az Állatbarát Alapítvány és az állatvédők mentették ki a rendkívül rossz állapotban lévő kutyát, de az a gondos állatorvosi ápolás ellenére néhány héttel később elpusztult.

A másodfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak súlyosan megsértették az állattartásra vonatkozó rendelkezéseket. A nyilvános tárgyaláson egyikük nem voltak jelen, de az elsőrendű vádlott írásban benyújtott beismerő vallomásában – korábbi nyilatkozatával ellentétben – elismerte, hogy ő kötötte rá kölyökkutyájuk nyakára a szoros zsinórt.

„A törvényszék megállapítása szerint a vádlottak kirívó, kegyetlen, hosszabb időn át kifejtett elkövetési magatartása – amely miatt a bűncselekmény tárgyi súlya az átlagos szintet jóval meghaladja – kizárja minden más büntetési nem alkalmazását, és azt is, hogy a szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggesztésre kerüljön” – mondta Toma Attila törvényszéki szóvivő.

Az ítélet jogerős.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top