Életmód

Ha együtt mosogattok, még a szex is jobb

És több idő is marad rá.

Egy friss kutatás, amely az Amerikai Szociológusok Társaságának lapjában, a Sociusban fog megjelenni, azt vizsgálja, hogy a társadalmi nemek forradalma milyen hatással volt a házimunka megosztására. A kutatók a munka során az 1965 és 2006 közti adatok tekintették át, és elsősorban alacsony és közepes jövedelmű házaspárokra helyezték a hangsúlyt. Ebben a csoportban azt találták, hogy azok a párok a legelégedettebbek a szexuális életükkel, akik megosztják a házimunkát. Érdekesség, hogy ezt nem csak a nők gondolták így!

A heteroszexuális kapcsolatban élő férfiak még mindig jóval kevesebb házimunkát végeznek, mint a nők (az urak heti négy órát, szemben a hölgyek heti átlagos 14 órájával), de a hatvanas évekhez képest már ez is ugrásszerű fejlődésnek tekinthető. A kutatások és a mindennapi tapasztalat egyaránt azt mutatja, hogy napjaink férfijai boldogan (vagy legalábbis megadóan) részt vesznek a bevásárlásban, mosogatásban, mosásban és takarításban. Apaként is jeleskednek: a 2006-os adatok szerint háromszor annyi időt töltenek gyermekeikkel, mint például az ő édesapjuk generációja.  

Jelenet az 1948-as, Albuquerque c. filmből – Fotó: Getty Images.

Az adatok között kiemelt helyet foglal el a mosogatás kérdése, amely a tanulmány szerint a pár boldogságának legpontosabb indikátora. Azok a nők, akik a mosogatás oroszlánrészét vállalták, jóval kisebb mértékű szexuális elégedettségről számoltak be, mint azok a nők, akik megosztoztak a mosogatáson. A kielégültség és az egyenlő munkamegosztás kapcsolata a férfi válaszadók esetében is fennállt.

Forrás: Yahoo

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top