Életmód

Eltűnhet a jég az Északi-sarkról

A globális felmelegedés miatt olvad a jég. A jég eltűnése pedig gyorsíthatja a klímaváltozást.

Megkongatták a vészharangot a tudósok, miután a Nature Climate Change című szaklapban két tanulmány is megjelent a globális felmelegedéssel kapcsolatban. Az elmúlt nyáron az északi-sarki jég 4,64 millió négyzetkilométerre zsugorodott, de ezzel még mindig jóval nagyobb területű volt, mint az eddigi legnagyobb veszteséget regisztráló évben, 2012-ben, amikor 3,39 millió négyzet-kilométeres kiterjedésű volt.

A kutatók szerint azonban a hosszú távú tendencia egyértelmű: az északi-sarki nyár jégterülete összességében 40 százalékkal zsugorodott.

A helyzet különleges drámaiságát adja, hogy a veszteség nemcsak következménye, hanem egyben felgyorsítója is a klímaváltozásnak. A jég napfényt visszaverő hatása nem érvényesülhet ugyanis, nagyobb a sötét, jégmentes területek kiterjedése, ami növeli a fény elnyelését – ezáltal tovább növekszik az óceánok hőmérséklete – írja a hvg.hu.

Egy friss kanadai tanulmány szerint az Északi-sarkon egyes téli napokon akár 10 fokkal is melegebb lehet, mint Európában és Észak-Amerikában. Egy még elrettentőbb modell szerint ha a globális felmelegedés mértéke háromfokos lesz, az Észak-sarkvidék minden nyara jégmentessé válik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top