Életmód

Focinapot szerveznek a Hős utcaiak megsegítésére

A Fair Play Football Roadshow célja, hogy létrejöjjön a párbeszéd a döntéshozók és az intézmények, segítő szervezetek, illetve a Hős utcai tömbökben élő emberek között.

Különleges sportesemény helyszíne lesz április 14-én a főként mélyszegénységben élő emberek által lakott, bontásra ítélt Hős utca 15/A és B. Egy hátrányos helyzetűekkel foglalkozó karitatív szervezet ugyanis valóságos futballarénát állít fel a tömbök között, hogy örömfocit játszhassanak az itt lakók, az őket segítő szervezetek és a helyi intézmények képviselői.

Az Oltalom Sportegyesület közleménye szerint a Hős utcai Fair Play Football Roadshow abban szeretne segíteni a lakóknak, civil szervezeteknek és a helyi intézmények dolgozóinak, hogy egymást jobban megismerve és egymással együttműködve tudjanak választ és megoldást találni a közeljövőben várható bontással felmerülő kérdésekre.

A X. kerületi Hős utca (15/A és 15/B) háztömbjei Budapest egyik legnagyobb, szegénységben élők által lakott, elszigetelt területét alkotják. Körülbelül hatszáz ember él itt kicsi, zsúfolt, rossz állapotú, komfort nélküli lakásokban. Mindennapjaikban az eladósodás, az alacsony iskolai végzettség, a munkalehetőség hiánya mellett gondot okoz a bűnözés és a droghasználat is. A közösség mégis ugyanolyan, mint a főváros más területein lakók. A köztudatban általánosan kialakult képpel szemben az itt élő emberek legtöbbje nem bűnöző, kábítószert sem fogyaszt, és az utcán közlekedni sem életveszélyes.

Mivel a szociális ellátórendszer az itt jelen lévő problémákat nem képes fenntarthatóan kezelni, a szakemberek egyetértenek a bontás szükségességében és abban, hogy a Hős utcai emberek lakhatására olyan megoldást kell találni, amely a javukat szolgálja és megszünteti elszigeteltségüket. 2017 végén a kormány több mint 2 milliárd forintot különített el a Kőbányai Önkormányzat számára, hogy a tömböket lebontsa. Nagy kérdés azonban, hogy a bontás előkészítése mikor és hogyan zajlik majd, és az is, mekkora mozgásterük lesz az itt élő embereknek jogaik érvényesítésére, illetve mi lesz a sorsuk a jogviszony nélküli lakóknak. Továbbra is nagy szükség van tehát a párbeszédre a döntéshozók és intézmények, segítő szervezetek, illetve a Hős utcai tömbökben élő emberek között.

Az Oltalom Sportegyesület hetedik éve hozza össze a pályán helyi közösségek különböző csoportjait országos Fair Play Football Roadshow-jával. Bíró és síp helyett képzett mediátorok adnak lehetőséget a csapatoknak a szabályok közös alakítására, az együtt hozott döntések és a kölcsönös felelősség vállalására. A bajnokságokon alkalmazott nemzetközi „football3” módszer segítségével különböző, akár egymással vélt vagy valós konfliktusban álló társadalmi csoportok tagjai lépnek párbeszédbe, akik jó esetben mindennapjaikba is magukkal viszik a kooperációra törekvő együttélés szellemiségét. A focizás során egymás új arcát ismerik meg, oldott hangulatban, konfliktusok helyett közös élmények mentén kerülnek közelebb egymáshoz.

Az Oltalom Sportegyesület és társszervezete, a MÁV Telepi Wesley János Általános Iskola hosszú évek óta segíti a területen élőket. Az OSE negyedik éve tart ingyenes edzéseket az itt lakó gyerekek számára. A sportolási lehetőségen túl komplex segítséget is nyújtanak: az edzők mellett dolgozó szociális munkások nemcsak a gyerekeket, de szüleiket is támogatják lakhatási, családi, tanulmányi, munkával kapcsolatos ügyek megoldásában.

Az eseményen az alábbi csapatok vesznek részt: Hős utcai gyerekek, Hős utcai anyukák, Készenléti Rendőrség, Kőbányai Önkormányzat, Kontúr Közhasznú Egyesület, Magyar Újságíró Válogatott, MÁV Telepi Wesley János Általános Iskola tanárai.

Az eseményre 2018. április 14-én kerül sor 11 és 17 óra között a X. kerületi Hős utca 15/A és B közötti füves területen. További információkért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top