Életmód

Felturbózták a legnépszerűbb magyar online madárhatározót

Megjelent a népszerű madárhatározó alkalmazás legújabb, kibővített verziója, ami már 367 madárfaj könnyű beazonosítását teszi lehetővé a korábbi 157 helyett.

Idén lesz két éve, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület elkészítette Magyarország első, mobiltelefonokra szánt madárhatározóját, amely a hazánkban megfigyelhető 157 legnépszerűbb madárról tartalmazott információkat.

Most megjelent az alkalmazás kibővített verziója, amely a 417 Magyarországon megfigyelt madárfaj közül 367-ről rendelkezik adatokkal: képekkel és hangokkal is. Praktikus okokból azok a fajok maradtak ki a bővítésből, amelyeknek az elmúlt kétszáz évben egy vagy csak néhány észlelése volt hazánkban – írja az egyesület.

A készítők a programot elsősorban profi madármegfigyelőknek szánják, ezért is ingyenes a letöltése az MME tagjai számára. Mások egy kicsivel több mint ezer forintért juthatnak hozzá a madárhatározóhoz.

A Madárhatározó nevű alkalmazás megjelenése után egyből népszerű lett, 77 ezernél is több letöltés mellett 32 ezren ma is aktívan használják Androidon és iOS-en egyaránt.

Az okostelefonos alkalmazás lényege, hogy a madarak alakjának, színének és élőhelyének megadását követően kiválasztja a lehetséges fajokat, de már egyetlen szűrési feltétellel is működik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top