Életmód

Kiderült: az ingyenpizza jobban ösztönöz, mint a készpénz

Egy új kutatás bebizonyította, hogy az ingyenpizza ígérete a legnagyobb motiváló erő.

Egy izraeli kutatás bebizonyította, amit mi már régóta tudunk, azaz: ingyenkajával bármit el lehet érni. Ingyenpizzával pedig még annál is többet.

Dan Ariely pszichológus vezette azt a kísérletet, amelyet az Intel vállalatnál végeztek. A cég dolgozóit 3 csoportba osztották, és egy munkahét elején mindegyiküknek felajánlottak egy kisebb jutalmat: az első csoport tagjainak 30 dollár bónuszt készpénzben, a másodiknak dicsérő szavakat a főnöktől, a harmadiknak pedig pizzára válható utalványt.

Az első nap végére 6,7%-kal jobban dolgoztak azok, akik pizzakuponokat kaptak. De a dicséretben részesültek is alig maradnak el mögöttük: ők 6,6%-kal hatékonyabban végezték a dolgukat.

Meglepő módon a készpénzt kapók mindössze 4,9%-kal teljesítettek jobban, sőt két nap elteltével 13,2%-kal kevésbé voltak motiváltak, mint a többiek.

A tanulság: az a főnök, aki szeretne produktívabb munkatársakat látni maga körül, se az elismeréssel, se az ingyenpizzával ne fukarkodjon.

independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top