Életmód

Rákaptak az alkoholra az erdélyi medvék

Folyamatos rettegésben telnek az esték tavasz óta Libánban, ahol felébredt téli álmából a helyiek életét megkeserítő medve.

Bár az anyagi kár eddig még nem annyira tetemes, az erdélyi Libánban élőknek kezd elegük lenni az életüket megkeserítő medvétől. A tél alatt nyugtuk volt, amíg őkelme téli álmot aludt, viszont a napokban felébredt, és újra a hétvégi házakban keres táplálékot.

A három juhon kívül, amit elejtett, betört ajtók és befeszített ablakok árulkodnak arról, hogy éjjel újra eljött a medve. Legutóbb most szombaton kereste fel a magukra hagyott házakat, és bár a mancsát megvágta az egyik betört ablakkal, az nem akadályozta abban, hogy tovább kutasson.

Egy másik házban talált egy üveg meggylikőrt, amit a helyszínen elfogyasztott. Amikor először járt a faluban, akkor egy kiló cukrot vitt el, illetve meghúzta a boros kannát is.

Már több éjszakát nem aludtunk végig, félünk, hogy a medve bejön a házba. Sötétedés után az udvarra nem merünk kimenni. A kár még nem nagy, de nem tudhatjuk, hogy mi fog következni

 – mondta a Székelyhonnak egy libán lakos.

A helyiek szerint az állat egyre nagyobb ügyességre tesz szert a házak kifosztásában, kihúzza a fiókokat, leszedi a polcról, ami kell neki, kinyitja a hűtőt és a pálinkásüveget is.

Amióta a medve felébredt, több mint tíz ingatlanban tett látogatást. Egy juhász portáját már háromszor is felkereste, minden alkalommal egy-egy birkát vitt magával.

Az önkormányzat ismét kilövési engedélyt kért a közepes méretű medvére, bízva abban, hogy idén már meghallgatja kérésüket a minisztérium.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top