Életmód

Aggasztó adat: egyre kevesebb magyar sportol

Az uniós felmérés szerint a magyarok több mint fele semmit nem sportol, kicsit jobb a helyzet, ha nemcsak a sportokat, hanem a többi intenzív testmozgást is nézzük.

A magyarok 53 százaléka soha semmilyen testmozgást nem végez, ez az arány pedig 9 százalékkal rosszabb, mint öt évvel ezelőtt – írja a Hvg.hu az Eurobarometer legfrissebb felmérése nyomán.

A hazai adat a gyengébb eredmények között van, de létezik ennél jóval rosszabb is: Bulgáriában, Görögországban és Portugáliában 68 százalék egyáltalán nem mozog. Az ellenpólust Finnország és Svédország képviseli, ott csupán 13, illetve 15 százalék a nem sportolók aránya.

A nem sportolók aránya az Európai Unióban

Forrás: Eurobarometer

Nemcsak Magyarországon, az unióban is kevesebben mozognak: átlagosan 46 százalék a nem sportolók aránya, ami 4 százalékos csökkenés a korábbi eredményhez képest. Csupán három országban javult a sportolók aránya.

Kicsit jobb a magyar helyzet, ha nem csak a sportot, hanem azt is nézzük, végeznek-e a sporton kívül intenzív testmozgást: bicikliznek, kertészkednek vagy táncolnak-e rendszeresen. Erre már csak a magyarok 35 százaléka válaszolta, hogy nem, ami nagyjából megfelel az uniós átlagnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top