Életmód

Hurrá! Ma délután kezdődik a csillagászati tavasz

Úgy tudtad, hogy március 21-én kezdődik a csillagászati tavasz? Eddig így is volt, de mostantól egészen száz évig március 20-án van a tavaszi nap-éj egyenlőség.

Ideje átírni a tankönyveket, ugyanis mostantól nem március 21-én van a tavaszi nap-éj egyenlőség, hanem március 20-án. Idén egész pontosan 17 óra 15 perckor kezdődik meg a csillagászati tavasz.

Csillagászok kiszámolták, hogy ebben az évszázadban már nem lesz többet nap-éj egyenlőség március 21-én. A következő ilyen alkalom majd csak 2102-ben jön el újra. A négyévenként bekövetkező szökőévek miatt pedig 2048-ra olyan koraivá válik ez az időpont, hogy március 19-re csúszik – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nap-éj egyenlőség

Nap-éj egyenlőségről akkor beszélhetünk, amikor a Föld mindkét félgömbjén azonos az éjszaka és a nappal hossza. Minden évben két ilyen jeles napot tartunk számon, egyet márciusban, egyet pedig szeptemberben.

A csillagászati tavasz beköszöntével elérkezett az óraállítás ideje is, március 25-én, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top