Életmód

Kiderült: ez a munka tesz a legboldogabbá

Egy nagyszabású kutatás szerint az egyéni vállalkozók és a szabadúszók a legelégedettebbek a munkájukkal.

A boldogság mindenki számára mást jelent, és bár a szabadságot gyakran társítjuk a boldogság fogalmával, nem jelenthetjük ki, hogy mindenkit boldoggá tesz. Egy nagyszabású brit kutatás, melyben 5000 dolgozót vizsgáltak az Egyesült Királyság, Új-Zéland, Ausztrália és az Egyesült Államok területéről vegyesen, mégis arra mutat rá, hogy azok a legboldogabb munkavégzők, akik saját maguk urai lehetnek.

„Az egyéni vállalkozók és a szabadúszók nagyra értékelik az autonómiájukat” – magyarázza a kutatást jegyző Peter Warr a Sheffield Egyetemről. „Megvan a szabadságuk, hogy fejlődjenek, kifejezzék saját nézeteiket. A saját szakértelmükre kell hagyatkozniuk, és azt sem bánják, ha túlóráznak.”

Igaz, hogy a szabadúszással együtt jár a munka és a magánélet bizonyos mértékű összefonódása, valamint gyakran felmerülhet a bizonytalanság érzete is, a sikerélmények miatt mégis megéri azoknak, akik ezt a típusú munkavégzést választják. A szakértők szerint ugyanis ha sikerül a célokat elérniük, sokkal elégedettebbek és boldogabbak, hiszen ott van bennük a tudat, hogy csak maguknak köszönhetik az eredményeiket.

independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top