Életmód

Tízmilliárdért adták el a világ egyik legnagyobb gyémántját

Negyvenmillió dollárért, azaz mintegy tízmilliárd forintért kelt el a világ egyik legnagyobb nyersgyémántja.

A valaha talált ötödik legnagyobb, 910 karátos, drágakő minőségű gyémántot hétfőn egy tenderen értékesítették Belgiumban. A hírt a Gem Diamonds Limited gyémántbányászati cég jelentette be kedden, de az antwerpeni eladás további részleteit, a vásárló kilétét nem hozták nyilvánosságra.

gyémánt, lesotho promise (fotó: AFP / Dirk Waem)

A Lesotho Promise nevű gyémánt, amelyet ugyanabban a bányában találtak, mint a mostanit (Fotó: AFP / Dirk Waem)

A golflabdánál nagyobb, színtelen, IIa típusú – a természetes gyémántok alig 1-2 százalékát adó – gyémántot januárban bányászták ki a leshotói Letseng bányából. Az onnan kitermelt gyémántokat általában kiemelkedően magas karátonkénti áron vásárolják meg. Korábban egy gyémántszakértő a Financial Timesnak nyilatkozva már megjósolta, hogy a gyémánt akár 40 millió dollárt is érhet.

A Letseng bányában talált eddigi legnagyobb gyémánt a 603 karátos Lesotho Promise volt, amelyre 2006-ban bukkantak. A gyémántért egy évvel később 12,3 millió dollárt (3 milliárd forintot) adott egy vásárló.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top