Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Életmód

Mostantól nem szedhetsz rőzsét az erdőben

Szigorúbban ellenőrzik a közeljövőben a tűzifát szállítókat, mert változtak a kereskedelmi és a magáncélú felhasználásra szánt fa szállításának szabályai, és megváltoztak az ehhez szükséges nyomtatványok is.

Módosultak az erdei faválaszték szállításának mind a kereskedelmi célú, mind a saját felhasználásra vonatkozó szabályai, és megújultak a szállításhoz szükséges nyomtatványok is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján szombaton közzétett tájékoztatás szerint. 

A hivatal ismertette, hogy az erdőkből kitermelt, úgynevezett erdei faválaszték – hengeres fa, tűzifa, kitermelt fából készített apríték – kereskedelmi célból csak speciálisan erre a célra kiadott, szigorú számadású szállítójeggyel szállítható. Ez eddig is így volt, viszont a szállítójegyre 2018-tól új szabályok vonatkoznak, és megújult a nyomtatvány is.

Saját vagy közeli hozzátartozó általi felhasználásra történő szállítás esetén szállítójegy helyett bizonyos esetekben engedélyezett az egyszerűsített formanyomtatvány, amely szintén elérhető a Nébih honlapján.

Az egyszerűsített formanyomtatvány akkor használható, ha a szállítmány a fakitermelés helyszínéről indul, és annak saját célú felhasználása a fakitermelésre jogosult tulajdonában lévő ingatlanon vagy közeli hozzátartozója lakóhelyén vagy tartózkodási helyén történik, vagy olyan általa használt ingatlanon, amelyet szerződéssel tud igazolni

További egyszerűsödés, hogy a legfeljebb 20 kilogramm tömegű, önálló cikkszámmal vagy megnevezéssel rendelkező erdei faválaszték esetén a kiállított számla szállítójegynek minősül, ebben az esetben külön szállítójegyet sem kell kiállítani.    

A hatóság szakemberei az ellenőrzésekkor szigorúan vizsgálják majd a feltételek teljesülését, a valótlan adatokat közlők pedig jelentős eljárási bírságra számíthatnak.

Címlap

top