Életmód

Egy egyszerű trükk, amivel könnyebben tudsz nemet mondani

Ha segítséget kérsz valakitől, nehéz azt hallani, hogy nemet mond, megbántva érzed magad, azt hiszed, hogy a másik nem is törődik veled. Épp ezért nagyon nehezen mondasz nemet másoknak.

Nem akarsz megbántani senkit, ezért még akkor is, ha elfoglalt vagy, amikor bekopogtat egy kollégád és segítséget kér, nem mondasz nemet. Azért van ez, mert természetes igénye van mindenkinek arra, hogy a környezete elfogadja, a túléléshez hozzátartozik, ösztönösen így reagálsz. Igent mondasz, mert szeretnéd, ha szeretnének, ilyen egyszerű.

Mit tudsz tenni az ilyen helyzetekben? Akarnál nemet mondani, de azt nem szeretnéd, ha megutálna a másik ember. A megoldás Anna Chiu kommunikációs szakember szerint az, ha visszakérdezel, amikor segítséget kér tőled valaki annyit, hogy:

„Hogyan?”

Elég egyszerűen hangzik. Ez a „hogyan?” kérdés magában foglalja, hogy még nem mondtál igent, csak azt szeretnéd, ha bővebben kifejtené, mit szeretne tőled. Amikor pedig ez megtörténik, már tudod mérlegelni, hogy tudsz vagy akarsz segíteni, és ha nem, akkor már könnyebb azt mondani, hogy „nem megy”.

A „hogyan?” kérdéssel nem gázolsz senkinek a lelkébe, nem vagy elutasító, sőt bátorítod arra a másikat, hogy vegye át az irányítást a szituáció fölött, és pontosítsa saját magának is, milyen megoldást keres.

nemet mondani kommunikációs trükk

Arra kényszeríted, hogy elgondolkodjon rajta, milyen lépésekre lenne szüksége ahhoz, hogy a problémát felszámolja. Te pedig a válasza alapján megtudod, hogy tényleg a te segítséged kell neki ehhez, vagy egész más ember alkalmas a feladatra.

Értékeld a saját idődet

Bár azért mondasz igent, mert attól tartasz, hogy nem fognak szeretni, igazából pont az ellenkezője történik: ha nemet mondasz, jobban fognak tisztelni a többiek. Azért van ez így, mert a nemet mondással kijelölöd a határaidat, és ráébreszted a környezetedben élőket, hogy nem az a fajta ember vagy, akivel akármit meg lehet csinálni.

Ha nemet mondasz, az azt jelenti, hogy tiszteled saját magadat, az idődet, az energiáidat és ki mersz állni magadért. Mostantól a „hogyan?” kérdéssel pedig mindezt még diszkrétebben teheted meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top