Életmód

Mit vigyünk kétnapos bicikliútra? A hátizsák sztori

Lassan, de biztosan itt a tavasz, ha eddig nem tettük, akkor itt az utolsó alkalom, hogy az első nyári napsugarak előtt formába rázódjunk, ami lehetőleg nem a tökéletesen kerek. Szóval ilyenkor kezdésnek mi sem lehetne jobb választás, mint egy kis biciklizés a szabadban. Én legalábbis így kezdem minden évben először hétvégi kikapcsolódás gyanánt, aztán munkába járáshoz, végül pedig nyáron jöhet a Balaton-kör.

Ha tapasztalt, de nem versenybringázó vagy, akkor sorstársra lelhetsz bennem, ha viszont első áldozó, akkor mindenképpen figyelj jól, mert most megosztom veled a legfontosabb dolgokat, amikre egy hosszabb bicikliút előtt, mint például a 212 km-es Balaton-körön érdemes odafigyelned. Kezdjük is az elején: amiről senki nem beszél!

bicikli, tura, tavasz

Kétnapos biciklitúrára fel!

Mit vegyek fel?

Nőként a hétköznapokban is gyakran választunk szűk fazonú ruhákat, ha viszont kerekezésre adjuk a fejünket, akkor ez nem is kérdés. Érdemes sportruházatban nekivágni a nagyobb útnak, ha ez még kifejezetten kerékpározásra kifejlesztett outfit, akkor az külön jó lehet. Ugyanis semmi nincs véletlenül, nem mondom, hogy divatozzunk, természetesen a praktikum legyen a középpontban, aztán azt turbózhatjuk.

Az edzés, és az egészséges életmód, most különösen középpontban van, szóval a nagyobb áruházak vagy a vegyes sporteszközöket áruló multik kínálatában találsz olyat, ami nem méregdrága, de jó szolgálatot fog tenni az út során. Ez nemcsak a ruhákra igaz, hanem a kerékpáros kiegészítőkre is, például: csomagtartó, sárvédő, biciklis táska… a határ, mint mindig, most is a pénztárcánk.

Haladjunk belülről kifelé

Sportmelltartó: lehet, hogy mondjuk a bikinis csajok között egy Velencei tavi, vagy Balatoni bringázás esetén kényelmetlenül érezhetjük magunkat tökig leszorított mellekkel, de valljuk be bármekkora méretű melleid is vannak, az órákon át tartó zötykölődés sem neked, sem „nekik” nem tesz jót. Ha szeretnél mégis kicsit cickósabb lenni, válaszd inkább a szivacsbéléses sportmelltartót, de a kosaras melltartó vagy a tartás nélkül bikini nem az igazi.

Bugyi: na igen, szűk gatya, tanga kéz a kézben jár, egy átlagos napon, de nem több órányi biciklizés esetén. Hacsak nem akarsz utána hetekig popsikrémmel kelni, és feküdni, de én úgy gondolom, ezen a koron már mindannyian túl vagyunk. A csipkés fazont felejtsük el, helyette egy varrás nélküli, kicsit nagyobb fenekű fehérneművel próbálkozzunk.

A nadrág legyen párnázott a lábad között, bármilyen szilikonos nyerged van vagy beszereztél esetleg egy nyeregpárnát. Bármennyire is kerékpárra edzett feneked van, az extra hosszú út garancia arra, hogy fel fogod törni a popsid, és másnap fájni fog, és még ott a következő napi tekerés. Persze nem mindegy, hogy mennyire fáj, szóval bélelt gatyára fel!

Ha rövidnadrágos az idő, akkor is válassz olyat, ami legalább combközépig ér, így elkerülheted, hogy a súrlódás miatt komoly bőrsérülést szenvedj. Hosszú gatyás idő esetén, pedig mindenképpen szűk szárú a befutó, így tuti nem akadsz bele a fogaskerekekbe.

Cipő: bármilyen kényelmes sportcipő alkalmas, de ebből is érdemes vastagabb talpút választani, a pedál miatt. Illetve a cipőfűző megkötése, illetve tökéletes megkötése is rendkívül fontos. Ha már el kell esni, ne emiatt essünk!

Mit vigyek magammal?

A legnagyobb kánikulában is legyen nálad esőkabát, akár egy kis téglalapra összehajtható típus is megteszi. Kis helyet foglal, de baromi jól jön viharban. Illetve egy váltóruha szett, több nem kell, ha két napra mész. Ha elázol, majd megszárítod útközben a ruháidat, divatozni meg ráérsz majd, ha hazaértél. Ja igen, azért egy vékony pulcsi nyáron is kellhet. Fürdőruha, ezt tekinthetjük a harmadik váltás ruhának, szintén vész esetére, igaz, csak nyáron. Bikiniben vállalható még a tekerés, ha nagyon nincs más megoldás, néhány óra erejéig, amíg szárad a szetted.

bicili, tura, turazzMinimális szerszámkészlet. Azért nézz meg egy két videót, hogy, hogy kell defektet javítani, és egy kombinált szerszám készlet jól jöhet, ez egy komolyabb bicskához hasonló kicsire összecsukható darab. A kisebb problémák elháríthatóak vele, a nagyobbakhoz meg, több mint valószínű, úgysem értünk.

Víz. Bárhol is jársz, egy teljes flakon víz legyen nálad, ha két kortyot is ittál az üvegedből, de van rá lehetőséged töltsd tele. És néhány alma vagy energiaszelet jól jöhet. Igaz a Balaton körül szinte bárhol van lehetőséged, hogy vegyél egy kis útra valót, de egy erdőben például nem hiszem, hogy elkezdenél gyűjtögetni, meg nem is ajánlom. Szóval, ha mást nem szőlőcukrot vigyél mindenképp, és fejfájás-csillapítót. A nagy hőségben előfordulhat napszúrás, naptejre és egy baseballsapkára is szükség lehet.

Kis törölköző, szappan, fogkefe. Ezek azok a dolgok, amik relatív kis helyet foglalnak, és akkor még mindig csak egy hátizsákot vittünk magunkkal. Tudjuk, hogy az itthoni higiénés viszonyok nem mindig tökéletesek, szóval azért egy flip-flop is kerüljön a táskába.

Gyakorlatilag ezek azok a dolgok, na meg a pénz, ami nélkül nem szabad elindulni, ha egy az átlagosnál komolyabb kerékpározásra vállalkozunk.

tura, biciklitura

Bringázásra fel!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top