Életmód

„A magam mögött hagyott nehézségeket és az átélt örömöket látom” – így látják magukat a nők a tükörben

Ahány nő, annyi szokás. Van, aki órákat szeret sminkeléssel foglalkozni és elmerülni saját arcképének átalakulásában, van, aki öt gyermek után már bele sem néz inkább. Nőket kérdeztem meg arról, vajon mit látnak, ha belenéznek a tükörbe. Milyen a viszonyuk a saját tükörképükkel, és mennyi időt töltenek el szemtől szemben önmagukkal?

Nórának irigylésre méltóan egészséges a viszonya saját tükörképével. Nem sokat vesződik a látvánnyal, elmondása szerint úgysem az a lényeg. A tükör is az éppen aktuális hangulatát adja vissza.

„Talán az egyetlen dolog, ami miatt nap mint nap felkeresem a fürdőszobai tükröt, az a kontaktlencsém. Ezt viszont nehezen tudnám e nélkül megoldani.“

Zsuzsa sem egy piperkőc típus. „Így ötven felé már nem azt nézem a tükörben, hogy jól áll-e a gatya a fenekemen. A magam mögött hagyott nehézségeket és az átélt örömöket látom az arcomon.”

Juci népszerű énekesnő, aki gyönyörű nőként virul a színpadon, akárhányszor színre lép. Amikor megérkeztem hozzá, éppen hajat szárított. Azt hihetnénk, hogy számára nagyon fontos a külső, és ezért sok időt tölt a tükör előtt, de nem így van.

„A hétköznapokban alig használom a tükröt, nem nagyon sminkelek, és nem igazán időzök saját tükörképem előtt. Amikor fellépésem van, olyankor viszont kifejezetten szeretem magamat sminkelni. A sminkelés művészet. Egy-egy est előtt rövid időre festőnek érzem magam, aki saját arcát festheti le.”

Kata a legfiatalabb interjúalanyom, és talán életkorbeli sajátosság, hogy nagyon kritikus, ha szembenéz önmagával. Amikor azt kérdeztem, milyen a viszonya saját tükörképével, annyit válaszol: „Rossz.”

Dóra táncművész, méghozzá az indiai klasszikus tánc területén. Egy egy fellépés előtt három órát tölt el azzal, hogy a színpadi sminkjét felfesse, minden ékszert, ruhát, kelléket felvegyen és rögzítsen.

„Tizenévesen mindig kócos voltam, és nem sokat törődtem azzal, hogy nézek ki. A hétköznapokban most sem foglalkozom betegesen sokat a külsőmmel, a fellépések előtt viszont visszamenőleg is bepótolom mindezt. Egy-egy ilyen háromórás átalakulás után, amikor belenézek a tükörbe, otthonosan érzem magam. Ami bennem lakik, hirtelen láthatóvá válik.”

Barbara ötgyermekes anyukaként is gyönyörű nő. Mégis elégedetlen mostanában tükörképével, inkább bele sem néz.

Amikor arra kérem, hogy a kedvemért legalább a kislánya tükrébe nézzen bele, elgondolkodik, de végül nem mond semmit. Ezzel többet mond minden szónál.

Beához a reggeli órákban mentem fotózni, még álmos volt és gyűrött, mégis elégedett mosoly volt az arcán amikor tükörbe nézett. Nem sokat foglalkozik külsejével, nem sminkeli magát. Amikor úgy érzi, hogy rosszabb napja van, bele sem néz a tükörbe. „A hangulatom nagyon kiül az arcomra, ha szembe nézek önmagammal, azt látom, hogy milyen kedvem van.”

„Általában szépnek látom magam és elégedettnek. És a tükröm is szép” – nevet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.