nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Súlyos büntetést kapott egy nő, mert tiltakozott a fejkendő ellen

Súlyos büntetést kapott egy nő, mert tiltakozott a fejkendő ellen

A hidzsáb kötelező viselése elleni tüntetések tavaly december óta rendszeressé váltak Iránban, ám most a szokásosnál súlyosabb büntetést szabtak ki a nőre.
MTI
f Ajánlom

A szokásosnál súlyosabb, két év börtönbüntetést szabtak ki Iránban egy nőre, amiért részt vett a fejkendő kötelező viselése elleni tiltakozásokban. A hidzsáb viselésére vonatkozó előírás rendíthetetlenül érvényben van Iránban – mondta teheráni főügyész, hozzátéve, hogy az előírás minden megsértője kemény fellépésre számíthat.

A nők kötelező kendőviselése elleni tüntetések tavaly december óta rendszeressé váltak a konzervatív Iráni Iszlám Köztársaságban. Az úgynevezett „fehér szerdák” résztvevői közül sokan nyilvános helyen levették sálkendőjüket, és egy bot végére kötve, zászlóként lengették.

E tüntetések nyomán idén már legkevesebb 30 nőt tartóztattak le, s az ellenük indított eljárásokról semmit sem lehet tudni. Az iráni rendőrség állítása szerint a tiltakozásokat a külföldről sugárzott, farszi nyelvű műholdas tévéműsorokban bátorítják.

A főügyész nem nevezte meg a szerdán elítélt nőt, de okkal feltételezhető, hogy a 32 éves Nargesz Huszeiniről van szó, akit idén vettek őrizetbe az iráni fővárosban. Bírósági tárgyalásán a nő nem tanúsított megbánást, és állítólag megpróbálta meggyőzni a bírót a kötelező hidzsábviselet helytelenségéről.

A hajukat nyilvános helyen látni engedő nőket korábban sokkal enyhébb büntetéssel sújtották, általában két hónap szabadságvesztést és mintegy 25 dollár (mintegy 6300 forint) pénzbüntetést szabva ki rájuk.

Az iszlám köztársaságban kilencéves korától minden lánynak és nőnek viselnie kell nyilvános helyeken a haját teljesen elfedő fejkendőt. Emellett csak laza szabású kabátot hordhatnak, hogy eltakarják alakjukat. A fejkendőviselet hovatovább 40 éve kötelező Iránban, a nők többsége azonban ellene van.

Megosztás Facebookon