nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Sárkány ellen sárkányfű, rasszista ellen bőrfejű!

Sárkány ellen sárkányfű, rasszista ellen bőrfejű!

Ideje kimondani, hogy a szkinhedek tök jó arcok! Mármint az eredetiek, akik tudnak öltözködni, rendes tetkóik vannak, és megvetik a rasszizmust. Portrék és rövid szkinhedológia két streetpunkkoncert között.
Neményi Márton
f Ajánlom

Oké, villámkvíz! Készen állsz? Tessék:

Békésen gyalogolsz este 11-kor a Népszínház utcában…

Hogyhogy miért gyalogolnál? Tök mindegy, arrafelé van dolgod. Szóval:

Békésen gyalogolsz este 11-kor a Népszínház utcában, amikor hirtelen szembejön három szkinhed. Kopasz fej, kockás ing, esetleg piképóló, Martens, feltűrt farmer, hózentróger. Kezükben sör, láthatóan nem az első, vigyorogva énekelnek. Mit csinálsz?

  • Átsunnyogok az utca túloldalára, nehogy megverjenek.
  • Kikerülöm őket de aztán felülkerekedik az igazságérzetem, „rohadt nácik”, kiabálom utánuk, és elszaladok.
  • „Ez az, fiúk, küldjétek vissza őket oda, ahonnan jöttek, van így is elég baj ebben az országban!” – mondom nekik, és nyújtom a kezem, hogy adjanak egy ötöst. Végre kicsit büszke lehetek arra, hogy rasszista vagyok. Nem értem, miért nem adnak egy ötöst.
  • Fehérterror! Barna veszedelem! Hívom a rendőrséget, zárják csak be őket, van így is elég baj ebben az országban!

A helyes válasz a kép alatt található, amit kizárólag azért teszek ide, hogy ne lásd meg azonnal, és legyen időd gondolkodni, mielőtt görgetsz.

Fotók: Neményi Márton

A helyes válasz tehát:

Egyik sem!

Úgy tűnik, te nem tudod, kik azok a szkinhedek. (Az igaziak, nem a szélsőséges politikai gyűléseken látható masírozó-karlendítő csürhe, akik nap mint nap szégyent hoznak büszke, multikulti elődeikre.) Ne szégyelld magad, nem vagy egyedül: nagyon kevesen tudják, hogy a szkinhedeknek és a rasszistáknak eredetileg nem hogy közük nem volt egymáshoz, hanem szöges ellentéte volt az egyik a másiknak. Az alábbiakban tehát szeretnénk eloszlatni azt a közkeletű, ám a (magyar) közgondolkodásba (a hangos, buta álszkinhedeknek hála) sajnálatosan beleragadt sztereotípiát, hogy a hózentrógeres kopaszok agresszív, rasszista banda.

Az alábbiakban következzen tehát tizenöt tétel, amit mibe, hogy nem tudtál erről a fél évszázados, gazdag szubkultúráról! Minden információt portrékkal illusztrálunk, bizonyítandó, hogy nem a levegőbe beszélünk! Ezek a portrék egyébként hétfőn készültek a Dürer Kertben, ahol street punk fesztivál volt éppen (ez az alműfaj a szkinhedek hívószava manapság, már ami a zenét illeti), a rendkívül barátságos és vidám arcokat pedig két koncert között kaptuk el.

1.

A szkinhed nem ideológiai (és főleg nem politikai) csoportosulás, hanem egy egyszerű zenei és öltözködési szubkultúra, némi munkásöntudattal, de főleg a buli, a vidámság és a tudatmódosítók (sör, viszki, némi fű) szeretetével nyakon öntve.

2.

Fontos nevek: Ben Sherman, Fred Perry, Dr. Martens, Levi’s. Az első az ing, a második a pulcsi és a teniszpóló, a harmadik természetesen a bakancs, a negyedik a farmer. A bakancs vasalt, a farmer feltűrt, a teniszpóló gallérját szerencsére mindig lehajtva hordják, ahogy kell (mégsem a Sziget VIP ez!), az ing pedig kockás. Fun fact:

A szkinhedlét az egyetlen mentség egy férfi számára a rövid ujjú ing viselésére!

3.

A szubkultúra első – ismeretterjesztős modoroskodással élve – előfutárai az ötvenes évek végén bukkantak fel Nagy-Britanniában, ahonnan az egész eredt. Ők voltak azok a magukra adó munkásgyerekek, akik a gazdasági fellendülés közepette megtehették, hogy rendesen – bár nem túl változatosan – öltözködjenek, és nagyon jó zenéket hallgassanak. Ekkor a skinhead szó még sehol sem volt, inkább az akkor aktuális divatirányzattal, a moddal azonosították magukat, ezt formálták saját képükre.

4.

Apropó, zene: a tradicionális szkinek az akkoriban menő, Jamaicából a szigetországba szivárgott reggae, dancehall, ska albumokat hallgatták, vették át, kezdték játszani, formálták a saját képükre. Aki egy kicsit is ért a zenéhez (de a szkinhedológiához nem), az most nyilván felkapja a fejét:

Na de várjunk csak, ezek fekete zenék!

Úgy ám!

5.

A legjobb szkinhedkompatibilis albumokat a Trojan Records adta ki; ezért is hívják magukat Trojan skinheadeknek az eredeti, hatvanas évekbeli értékrendet képviselő bőrfejűek, ezzel is megkülönböztetve magukat a mai balfék, rasszista brigádtól. (Erről később!)

6.

Nemcsak a zene volt fekete, hanem nagyon sok szkinhed is. Nyílt és elfogadó banda volt, mindenki bátran csatlakozhatott, aki hajlandó volt lenyírni a haját. (A kopasz fej munkásviselet: kényelmes, praktikus, és – na jó, mondjuk ki – kocsmai verekedéseknél is jól jött. A rasszizmushoz és a fehér büszkeséghez semmi köze sem volt.) A barkó szinte kötelező volt, egy-egy meghagyott tincs, frufru simán belefért.

7.

Azért egy kicsit árnyalnunk kell ezt a „nyílt és elfogadó”-dolgot. A hippik ugyanis eléggé idegesítették őket. (Tegyük szívünkre a kezünket: kit nem?) Sok orrcsont és söröskorsó esett a feszültségek áldozatául a hatvanas-hetvenes években.

8.

A szkinhed mint tisztességes, egységes szubkultúra 1969-ben állt össze végleg: ekkor terjedt el maga a szó, és ekkor került be végképp a köztudatba az öltözködés, a zene mint a „mai fiatalok” hülyesége. Erről szól a Spirit of ’69: A Skinhead Bible című könyv.

9.

Bár sok közük eredetileg nem volt a punkhoz, a zenei stílus kapóra jött nekik. A nyolcvanas évek elején ugyan még mindig jellegzetes brit ska-popot hallgattak (Madness, Specials, The Beat), az akkoriban alakuló skin zenekarok szinte egy az egyben átvették a zúzósabb, agresszívebb stílust. A szövegeken persze alakítottak: inkább a piálásról, a csajozásról és a munkáséletről énekeltek ahelyett, hogy a királynőt fasisztázták volna.

10.

A skin zenei műfaj azóta is street punk néven fut, a koncerteken pedig már nem verekednek össze a bőrfejűek és a tarajosok. Már csak azért sem, mert azóta a többségüknek családja meg rendes irodai munkája van.

11.

A nyolcvanas évek elején kezdett rátelepedni a szubkultúrára a rasszista szélsőjobb, és elrontották ezt is, mint mindent, amihez csak hozzáértek a történelem során. Akkoriban elég depis hely volt Nagy-Britannia: a gazdasági válság, a thacheri szigor, a kilátástalanság és a reménytelen falklandi háború kitermelt egy generáció magára hagyott, frusztrált, dühös munkásgyereket. Sokakat könnyedén berántottak az akkoriban alakuló nacionalista formációk, mint az egyre népszerűbb National Front.

12.

Erről a mozzanatról szól a nagyszerű This Is England című 2006-os, Magyarországon méltatlanul ismeretlen film. Nézzétek meg!

13.

Az eredmény: a nyolcvanas években a szkinhed szó az egész világon igazságtalanul, mégis érthetően összeforrt a rasszizmussal. Ekkor az öregsulis, „normális” szkineknek már vigyázniuk kellett: rendszeresen lenácizták őket az utcán, amiről sem ők, sem a nácizók nem tehettek, mégis méltatlan helyzet volt.

(Például ezért is lehetett látni hétfő este a Dürer Kertben Fuck Nazis feliratú pólóban pogózó bőrfejűeket.)

New Yorkban 1987-ben megalakult a Skinheads Against Racial Prejudice (SHARP) nevű szervezet. Magyarországon is jelen vannak.

14.

Itthon a rendszerváltás előtt inkább a punkokkal gyűlt meg a hatalom baja, a szkin szubkultúra, ha volt is, nem zavart sok vizet. A kilencvenes évek eleji politikai káoszban érkezett meg, természetesen nem az eredeti, hanem a mutáns, torz, rasszista válfaja. Biztos sokan emlékeztek a rendszeresen (azóta szerencsére végleg) betiltott Fehér Karácsony fesztiválra, amit inkább nem is részleteznénk, elég beszédes már a neve is.

15.

Szerencsére egyre több a magyar trad szkinhed, van tisztességes fanzinjuk is, a rudetown.hu (korábban skinhead.hu), itt megtalálható minden hallgatni- és olvasnivaló, ami 2018-ban releváns lehet. Sok a jó banda is, a legismertebb talán a Böiler, amelynek frontembere Riger János (ő énekel brutális, mély hangon a PASO Részeg című számában is), alább mutatjuk, hogy néz ki, és ezzel most már tényleg el is mondtunk mindent, igyatok sok sört, szexeljetek, béke, oi!

Megosztás Facebookon