Életmód

Elképesztően nagy büntetést kapott Amerika legjobban utált embere

Több mint 7,3 millió dollár (1,8 milliárd forint) büntetést szabott ki hétfőn az illetékes bíróság a tavaly csalás miatt elítélt Martin Shkreli gyógyszeripari befektetőre, akit gyakran Amerika legutáltabb embereként emlegetnek.

A 34 éves Martin Shkreli New York-i üzletembert, aki azzal vált hírhedtté, hogy egyetlen éjszaka alatt 5000 százalékkal emelte meg egy életmentő HIV-gyógyszer árát, 2017-ben ítélték el biztosítási csalás miatt, ám 5 millió dollár óvadék ellenében szabadlábon lehetett volna az ítélethirdetésig.

Martin Shkreli – Fotó: Drew Angerer/Getty Image

Ezt azonban egy szövetségi bíró nem sokkal később visszavonta, miután az üzletember – állítólag csak tréfából – ötezer dollárt ajánlott fel annak, aki szerez egy hajtincset Hillary Clintontól.

A jelenleg tehát börtönben lévő Shkreli ítélethirdetése pénteken lesz. Kiyo Matsumoto kerületi bíró az üzletember büntetésének részeként rendelte el a több mint 7,3 millió dollár pénzbüntetést.

Az összeg kifizetéséhez Shkrelinek meg kell válnia a Wu Tang Clan New York-i hiphopegyüttes egyetlen példányban megjelent albumától, a 2015-ös Once Upon A Time In Shaolin című korongtól,

Amerika leggyűlöltebb emberének egyéb értéktárgyairól, köztük egy Picasso-festményről, valamint egy állítása szerint a tulajdonában lévő kiadatlan lemezről, Lil Wayne amerikai rapper Tha Carter V című albumáról is le kell mondania. Ezenkívül 5 millió dollárt kell fizetnie készpénzben.

A bíró szerint a vagyontárgyakat addig nem kobozzák el, amíg Shkrelinek lehetősége van fellebbezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top