Életmód

LMBT-múzeum nyílik Londonban

Európában eddig csak Berlinben és Amszterdamban működött LMBT-múzeum, Londonban várhatóan 2021-ben nyitja meg a kapuit.

A brit LMBT-, vagyis leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség történelmét bemutató múzeum nyílik Londonban. A Queer Britain, amely a szigetország első ilyen típusú múzeuma, 2021-ben nyitja meg a kapuit a brit fővárosban.

„A nemzetünk családi fotóalbuma hiányos, és a lapjai szét vannak szóródva” – fogalmazott Joseph Galliano, a projekt ötletgazdája, aki szerint az intézmény a virtuális valóság és tárgyak révén fogja elmesélni a brit LMBT-közösség és tagjainak történeteit.

Olyan helyet szeretnék, ahová elmehet az anyjával egy fiatal lány, ha megosztja vele a szexuális hovatartozását, hogy mindketten egy kicsit jobban megértsék, megismerjék egymást

– mondta Galliano, aki a kezdeményezést abból az alkalomból indította el, hogy tavaly volt 50 éve annak, hogy Angliában és Walesben eltörölték a homoszexualitás büntethetőségét.

Az Egyesült Államok területén New Yorkban és San Franciscóban, Európában pedig Berlinben és Amszterdamban működik LMBT-múzeum, míg Torontóban és Melbourne-ben levéltárak őrzik a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség történelmének dokumentumait.

„Izgatottan várom az új múzeum megnyitóját és szerepét, amelyet az LMBT-közösség történelmének bemutatásában fog játszani” – közölte Sadiq Khan, London polgármestere.

Az intézmény tanácsadói testületében mások mellett Chris Smith, az első nyíltan homoszexuális brit törvényhozó, Sandy Nairne, a National Portrait Gallery korábbi igazgatója és Lisa Power, a Stonewall melegjogi szervezet társalapítója foglalnak helyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top