Életmód

Szeptemberben kezdhetnek tanítani a menekült tanárok

Bécsben szeptembertől taníthatnak Európában elsőként olyan tanári szakképesítéssel rendelkezők, akik vallási, nemzetiségi vagy politikai üldöztetettségük miatt kaptak menekült státuszt, és korábban tanárként tevékenykedtek hazájukban.

23 tanári diplomával rendelkező szíriai, iraki és iráni származású menekült vett részt azon a bécsi szakirányú továbbképzésen, amely után 2018 szeptemberétől taníthatnak majd az osztrák főváros iskoláiban.

Szeptembertől osztrák iskolában taníthatnak. Fotó: PID/Gökmen Projekt CORE

A kurzuson a megfelelő német nyelvi kompetenciák mellett az osztrák tanári diplomához szükséges kiegészítő szaktudást sajátíthatják el a résztvevők. A továbbképzés sikeres elvégzéséhez is szükséges hospitálást pedig a programra önkéntesen jelentkező bécsi iskolákban teljesíthetik. A projekt célja a menekült státusszal rendelkező állampolgárok gyors integrációja az osztrák társadalomba, ami Bécs városának nagyon fontos, hiszen ezáltal a hiányzó tanári munkaerőt tudják pótolni.  

De indult gazdasági tanfolyam is azoknak a bevándorlóknak, akik vállalkozni szeretnének. A képzésekre elsősorban azokat várják, akik 2015 óta az osztrák fővárosban élnek, alapfokú német és felsőfokú arab nyelvismerettel rendelkeznek, és a gasztronómiában, az IT területén vagy bútorasztalosként akarnak a későbbiekben elhelyezkedni.

Menekültek képzése Bécsben. Fotó: Core, Bécs: © PID/Votava Martin

A menekült státusszal rendelkezők pedig saját sorstársaikat segíthetik egy mentori program részeként. A számukra szervezett tanfolyamokon az osztrák demokrácia, az emberi jogok és a nemek közötti egyenlőség alapelveit, valamint szabadidős és társadalmi tevékenységek szervezését tanulhatják meg. A speciális, női egészségügyi témát felölelő részképzésen a résztvevők az osztrák egészségügy működését sajátíthatják el, amit a későbbiekben kisgyermekes, illetve várandós menekült nőknek adhatnak tovább.  A kurzust eddig összesen 20-an végezték el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top