Életmód

Ez történik a testeddel, ha mindennap nyolc órát ülsz

Azt hisszük, tisztában vagyunk az egész napos ülőmunka káros hatásaival, de a valóság jóval sokkolóbb lehet, mint gondolnánk...

Gerincproblémák

Galen Krantz, a Berkeley professzora szerint az ülés egyáltalán nem természetes póz az embernek, épp ezért jelent súlyos problémát, hogy az emberek gyakran napi 14 órát is ülve töltenek. Ha sokat ülünk, a gerincünk természetes S alakja inkább C alakra kezd majd hasonlítani, összegörnyedünk, amitől ráadásul a gyomor izmai is gyengébbek lesznek.

 

Szív- és érrendszeri megbetegedések

Az ülő életmód egyik legsúlyosabb következményei az olyan szív- és érrendszeri megbetegedések lehetnek, mint az iszkémiás szívbetegségek vagy a krónikus magas vérnyomás. Az állandó ülés borzasztóan árt a keringésnek, a mozgásszegény életmód pedig érszűkülethez is vezethet. Egy 17 000 személyt vizsgáló longitudinális kutatásból az is kiderült, hogy az ülő életmódot folytatók körében 54%-kal nagyobb a szívinfarktus okozta halál kockázata, mint az aktívabb személyeknél.

Elhízás

Ez persze kézenfekvő következmény. De nemcsak az a probléma, hogy ülő munka mellett keveset mozgunk, hanem az is, hogy az üléstől lassul az anyagcserénk, és a test jobban rááll a zsírok raktározására. Ha állva végeznénk munkánkat, a testünk pusztán a pozícióváltással 35%-kal több kalóriát égetne el.

Problémák az izomzattal és a csontozattal

A görnyedő póz és a mozgás hiánya elgyengíti az izmokat, kiváltképpen a has tájékának izomzatát. Ráadásul az ülőmunka során a csontozat is törékenyebbé válhat, hiszen ülés közben nem kell túl sokat dolgoznia a test megtartásáért. Az ülő életmód hosszú távon akár csontritkulást is okozhat.

 

BrightSide

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top