Életmód

Mire megyünk napi 10 perc edzéssel?

Egy új tanulmány szerint nagyon is sokra!

Valamiért nekünk, nyugati embereknek fixa ideánk, hogy eredményt csak kemény, vért izzasztó munkával érhetünk el, legyen szó az élet bármely területéről. Ha az edzés van terítéken, pláne így gondolkozunk: hiszen a profi sportolók napi 2-3 órát edzenek, ehhez képest a mi napi 30 perces edzésprogramunk édeskevés! Na, pont erre cáfol rá egy új kutatás.

A Pennington Biomedikus Kutatóközpont felmérésében 464 nő vett részt, akik 6 hónapon át heti 72 percet gyalogoltak – azaz kevesebb mint napi 15 percet. Az eredményekből pedig kiderült, még ez a minimális mozgás is jobb szívműködéshez és általánosan jobb edzettséghez vezetett. A kulcsszó ugyanis nem a hossz, hanem a rendszeresség.

A kutatást közlő tanulmány arra is rámutat, hogy intenzitástól függően már 10-15 perc kardio- vagy erősítő edzéssel 100 kalóriát égethetünk el. Ez pedig nagyjából havi fél kiló mínuszt eredményez. Azt se felejtsük el, hogy a testünk nemcsak edzés közben, hanem utána is égeti a kalóriákat. Sőt, ha intervall vagy magas intenzitású mozgást végzünk, a magasabb szívritmus következtében az edzés utáni 24-72 órában gyorsulást tapasztalhatunk az anyagcserénk működésében. A rendszeres, rövid edzésekkel ráadásul még a sérülésveszélyt is könnyebb kiküszöbölni. 

Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top