nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Mire megyünk napi 10 perc edzéssel?

Mire megyünk napi 10 perc edzéssel?

Egy új tanulmány szerint nagyon is sokra!
NLCafé
f Ajánlom

Valamiért nekünk, nyugati embereknek fixa ideánk, hogy eredményt csak kemény, vért izzasztó munkával érhetünk el, legyen szó az élet bármely területéről. Ha az edzés van terítéken, pláne így gondolkozunk: hiszen a profi sportolók napi 2-3 órát edzenek, ehhez képest a mi napi 30 perces edzésprogramunk édeskevés! Na, pont erre cáfol rá egy új kutatás.

A Pennington Biomedikus Kutatóközpont felmérésében 464 nő vett részt, akik 6 hónapon át heti 72 percet gyalogoltak – azaz kevesebb mint napi 15 percet. Az eredményekből pedig kiderült, még ez a minimális mozgás is jobb szívműködéshez és általánosan jobb edzettséghez vezetett. A kulcsszó ugyanis nem a hossz, hanem a rendszeresség.

A kutatást közlő tanulmány arra is rámutat, hogy intenzitástól függően már 10-15 perc kardio- vagy erősítő edzéssel 100 kalóriát égethetünk el. Ez pedig nagyjából havi fél kiló mínuszt eredményez. Azt se felejtsük el, hogy a testünk nemcsak edzés közben, hanem utána is égeti a kalóriákat. Sőt, ha intervall vagy magas intenzitású mozgást végzünk, a magasabb szívritmus következtében az edzés utáni 24-72 órában gyorsulást tapasztalhatunk az anyagcserénk működésében. A rendszeres, rövid edzésekkel ráadásul még a sérülésveszélyt is könnyebb kiküszöbölni. 

Popsugar

Megosztás Facebookon