nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Megdőlt az országos és a fővárosi hidegrekord is

Megdőlt az országos és a fővárosi hidegrekord is

Hideg van, ez már hivatalos. Kedden két nappali hidegrekord is megdőlt.
NLC/MTI
f Ajánlom

Országosan eddig mínusz 11,1 fok volt a legalacsonyabb maximumérték, amit 1971-ben Kékestetőn mérték. Most szintén Kékestetőn ennél is hidegebb volt, mínusz 12,8 fokos maximumot mértek kedden.

Budapesten 1986-ban a Széchenyi-hegyen volt a leghidegebb a nappal február 27-én, akkor mínusz 5 fokot mértek. Most ennél több fővárosi mérőállomáson is hidegebbet mértek. A belvárosban mínusz 5,1 fok volt, a lőrinci állomáson mínusz 5,5 fokot, a ferihegyi állomáson pedig mínusz 5,7 fokot mértek. A János-hegy völgyében mínusz 7,4, a János-hegyen pedig mindössze mínusz 8,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, így ez lett az új fővárosi legalacsonyabb maximum-hőmérséklet.

Széncinegék Pomáz környékén (MTI Fotó: Kovács Attila)

Széncinegék Pomáz környékén (MTI Fotó: Kovács Attila)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: szerda reggel a szélvédett, gyengébben felhős tájakon mínusz 15 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet. Szerda késő estétől a derült, szélcsendes területeken egyre többfelé – főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység völgyeiben – mínusz 15 fok alá csökken a hőmérséklet.

Hajnalig többnyire maximum 3 cm-nyi hó várható, de kisebb körzetekben 5 cm körüli mennyiség is hullhat. Szerda hajnalra egyre többfelé megszűnik a havazás. Napközben már csak helyenként, főként a középső megyékben és délen lehet hószállingózás, gyenge havazás.

Emellett viszont az olykor erős északi, északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati felében és északkeleten, keleten okozhat hófúvást, az éjszaka első felében kiemelten Vas és Zala megyékben erős hófúvás is lehet. Szerdán valamelyest gyengül a légmozgás, de a Nyugat-Dunántúlon, az Alföld keleti felén és Borsodban a hóval borított tájakon továbbra is lehet hófúvás.

Megosztás Facebookon