Életmód

Kiderült a szörnyű igazság Przsevalszkij-lovakról

Szörnyű eredményre jutott egy átfogó filogenetikai elemzés, ami az eurázsiai vadlovak DNS-ét vizsgálta. Kiderül, hogy már rég nem élnek vadlovak a Földön.

Eddig a tudósok is abban a tudatban éltek, hogy az ázsiai sztyeppékén élő Przsevalszkij-ló a vadlovak utolsó, fennmaradt képviselői, ám egy átfogó genetikai vizsgálat eredménye most mindent megváltoztatott. Kiderült, hogy a vadlovaknak hitt állatok igazából egy korábban már háziasított faj visszavadult egyedeiből fejlődtek ki.

A Science című tudományos lapban publikált tanulmány megállapította, hogy Przsevalszkij-lovak, valójában a Kazahsztán területén 5500 éve élt botaji nép háziasított lovainak leszármazottai, azaz

egyáltalán nem élnek a Földön vadlovak.

Przsevalszkij-vadló (Equus ferus przewalskii) kancák a Hortobágyi Nemzeti Parkban. MTI Fotó: Beliczay László

A kutatásban résztvevő Sandra Olsen, a Kansasi Egyetem biodiverzitási intézetének régészeti vezetője biztos volt abban, hogy a legelső háziasított lovak maradványait találják majd meg, amikor ásatásba kezdtek az ismert botaji falvaknál. Viszont a leletekből kinyert DNS nem a modern lovakkal mutatott rokonságot, hanem kizárólag a Przsevalszkij-lovakkal.

A genetikai bizonyítékok arra utalnak, hogy az eddig vadlovaknak vélt Przsevalszkij-lovak ősei a spanyolok által Amerikába hurcolt musztángokhoz hasonlóan háziasítva voltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top