Életmód

Ezekben a megyékben veszélyes közlekedni hófúvás miatt

Több megyében hiába takarítják az utakat, a szél visszafújja a havat az úttestre, ezért közlekedjünk óvatosan. Csütörtökön a Dunántúlon folytatódik a havazás.

Hat megyében: Győr-Moson-Sopronban, Vasban, Zalában, Veszprémben, Somogyban és Baranyában nehezíti hófúvás a közlekedést a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtök reggeli közleménye szerint. 

Ezekben a megyékben csütörtökön akár óránként ötven kilométeres széllökések is lehetnek, ezért arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az út- és látási viszonyokról. Hiába takarítják ugyanis az utakat, a szél visszafújja a havat az úttestre.

A meteorológiai előrejelzések alapján csütörtökön legfőképp a Dunántúlon várható számottevő havazás, ott napközben 5-15 centiméteres friss hóréteg is kialakulhat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak. Emellett tájékozódjanak az Útinform oldalán az aktuális útviszonyokról.

A hét végén várható zord időjárás miatt jó tanácsokat tett közzé a Magyar Vöröskereszt. Mint írják, a hidegben figyeljünk a réteges öltözködésre, és mellett sapkával, kesztyűvel, sállal védjük magunkat a kihűléstől.

Ha útra kell kelnünk, szóljunk erről a hozzátartozóknak, telefonunk legyen teljesen feltöltve, legyen nálunk víz és némi harapnivaló, ha elakadnánk. Az autó legyen teletankolva és felkészítve, és ajánlott pokrócot, zseblámpát, tartalék cipőt, zoknit és nadrágot bekészíteni.

Az otthonunkat is érdemes felkészíteni a hidegre, szereljünk fel szén-monoxid-érzékelőt, az extrém hideg miatt ugyanis intenzívebb a fűtés, a szél miatt viszont nagyobb az esélye a szén-monoxid-mérgezésnek.

Javasolt az is, hogy legyen otthon három napra elegendő víz és tartós élelmiszer, ha a közművek meghibásodnának. Elengedhetetlen az elemes lámpa, rádió és pokróc is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top