Életmód

5 tipp a skandinávoktól, hogyan éld túl a telet

Nemsokára tavasz, de még beköszönthet a hideg.

Bár idén nem voltak nagy hidegek, jelenleg éppen esik a hó, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy márciusban is bármi megtörténhet még, és visszajöhet a tél. Ezért mutatunk néhány tippet, melyet a zord hideget jól ismerő skandinávoktól szereztünk, hogyan húzzuk ki tavaszig. 

„DET FINNS INGET DÅLIGT VÄDER, BARA DÅLIGA KLÄDER”

„Nincs rossz idő, csak rossz ruhák”

A svéd mondás igencsak optimista, de van benne igazság. A réteges öltözködés szüleink és nagyszüleink vesszőparipája volt éveken keresztül, mikor arról próbáltak minket meggyőzni, hogy jól jön még egy felső a pulóver alá. Igazuk volt. 

KAKKUKAHVI

A finnektől származó kifejezés a kávé és sütemény felszolgálását jelenti. A téli hónapokban talán még fontosabb egy-egy órára beülni valahova a barátokkal, szerelmünkkel, és feltöltődni, felmelegedni egy csésze forró kávé társaságában. 

MYSIG

🍁🍂 #myspys #livlagom #mitthus #mitthem #liv #skönahem #skandinaviskthem #norden #höstväder #mysig #höstmys #tulikivi

🇸🇪 (@och_toffee) által megosztott bejegyzés,

A svédek közkedvelt kifejezése leginkább a dán hyggével hozható rokoni kapcsolatba, mely a kényelmet, a pillanatok megélést és az apró örömök élvezetét jelenti. A mysig leginkább az otthoni környezetben való konfortra utal, hiszen télen a legtöbb időnket otthon töltjük. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő környezetet alakítsunk ki, és érezzük magunkat otthon a lehető legnagyobb kényelemben és harmóniában. 

KOSELIG

View like a postcard// #utno #norge #visitnorway #norefjell #norwegianview #hyttetur #koselig #tempelseter #norgeraw

Camilla Malén (@cmroa) által megosztott bejegyzés,

A norvégok által használt kifejezés a karácsony legjobb velejáróinak megőrzéséről szól az ünnepek után. Az emberek gyertyákat és tüzet gyújtanak, meleg italokat isznak, és különböző közösségi eseményeken vesznek részt. A sok program és együttlét kicsit felgyorsítja a tél elmúlását, és a hangulatunkra is rendkívül jó hatással lehet.

TULPANENS DAG

Svédországban az egyik legjobb téli túlélési tipp az a hagyomány, melynek értelmében rengeteg frissen vágott virággal díszítik az emberek az otthonaikat. Ezek jellemzően tulipánok, mivel sok színt hoznak az egyébként unalmas, szürke és szomorú téli napokba. Annak ellenére, hogy a tulipánok leggyakrabban Hollandiához kapcsolódnak, valójában a svédek a legnagyobb vásárlói, sőt külön ünnepet (Tulpanens dag – a tulipán napja) is szentelnek neki.

House Beautiful

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top