Életmód

Országos hiány van egy gyerekeknek ajánlott védőoltásból

Országos hiány van a rotavírus elleni egyik védőoltásból, a RotaTeq nevű vakcinát március végéig nem is lehet megrendelni. A vakcina mással nem helyettesíthető.

Már december közepe óta hiány van a RotaTeq nevű, rotavírus elleni védőoltásból, amelyet átmeneti gyártói probléma miatt nem lehet kapni – írja a Magyar Nemzet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján elérhető adatokra hivatkozva.

Eddig valószínűleg azért nem jelentkezett a probléma, mert sok gyógyszertárban még volt készleten a vakcina.

A RotaTeq nem helyettesíthető: három, darabonként körülbelül 15 ezer forintos oltás kell belőle, és ha a gyermek nyolc hónapos koráig nem sikerül beadni a harmadik vakcinát, akkor nem lesz védett. Létezik egy másik vakcina is, de ha valaki már elkezdte beadatni a RotaTeqet, nem tud váltani.

Magyarországon évi 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a köznyelvben csak „hányós-hasmenős” betegségként emlegetett kórokozó miatt, de akár 30 ezer, otthon kezelt gyermek is érintett lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top