Életmód

Téli olimpia 2018: 10 ikonikus pillanat az olimpia történetéből

A világ újra olimpiai lázban ég, hiszen február 9-én kezdődnek a téli olimpiai játékok a dél-koreai Phjongcshangban. Ennek kapcsán készítettünk egy válogatást az eddigi játékok legemlékezetesebb, legviccesebb és legtragikusabb momentumairól.

1. Jayne Torvill és Christopher Dean

Több mint 24 millióan követhették élőben Torville és Dean műkorcsolyázók olimpiai aranyérmet érő számát, melyre az 1984-es szarajevói olimpia zsűrije kivétel nélkül maximális pontszámot adott. Ez a Bolero örökké emlékezetes marad.

Christopher és Jayne (Fotó: Getty Images)

A kijelző a maximális pontszámokkal (Fotó: Getty Images)

2. Eddie „The Eagle” Edwards 

Michael Edwards, becenevén Eddie, a sas szintén sporttörténelmet írt, amikor első brit síugróként azonnal felállította a magassági rekordot. Igaz, mindkét számban utolsó helyen végzett, de bátorságával belopta magát az igen veszélyes sportot kedvelők szívébe. Ő maga később így nyilatkozott egy interjúban:

„Azt mondták, félek a magasságoktól, pedig akkoriban naponta hatvanszor ugrottam. Erre biztosan nem lenne képes valaki, aki fél a magasban.”

A vakmerő ugrás (Fotó: Getty Images/Gray Mortimore/Allsport)

Eddie interjút ad az ugrás után (Fotó: Getty Images/Allsport UK /Allsport)

3. USA vs. USSR

Épp a hidegháború közepén jártunk, amikor 1980-ban a New York államban található Lake Placidban igazi csoda történt a jégen. Az Egyesült Államok amatőrökből álló gárdája legyőzte a világklasszisokkal teletűzdelt Szovjetunió jégkorong csapatát. Az összecsapást azóta is úgy emlegetik: Csoda a jégen (Miracle on ice), és az USA sporttörténetének egyik legjelesebb eseményeként tartják számon.

Csoda a jégen (Fotó: Tony Duffy/Getty Images)

4. Franz Klammer

Az 1976-os innsbrucki alpesi műlesiklás máig az egyik legemlékezetesebb a sportágban. Ez Franz Klammernek köszönhető, aki 1:45.73-as idejével világrekordot állított be, több mint 32 másodpercet verve Egon Zimmermann 1964-es 2:18.16-jára.

Franz Klammer, a legenda (Fotó: Getty Images)

5. Lindsey Jacobellis

Az amerikai Lindsey Jacobellis fényévekkel vezetett a 2006-os torinói snowboarddöntőben, amikor pár méterrel a cél előtt az egyik ugratón egy kisebb trükköt próbált végrehajtani. A következménye órási esés lett, amivel az olimpiai arany is elszállt.

A végzetes deszkafogás (Fotó: Clive Mason/Getty Images)

6. Great Britain women’s curling team

2002-ben Salt Lake Cityben újabb csodát láthattunk, amikor öt skót hölgy, Rhona Martin vezetésével, az utolsó kővel megnyerte az első brit olimpiai aranyérmet curlingben.

Fotó: Gary M. Prior/Getty Images

7. Steven Bradbury

Az ausztrál gyorskorcsolyázó, Steven Bradbury sztorija talán a legemlékezetesebb. Utolsóként rajtolt el a 2002-es Salt Lake Cityben rendezett olimpia döntőjében, és az esélytelenek nyugalmával fordult rá az utolsó kanyarra, amikor is az előtte haladó 3 versenyző összeakadt, és felborították egymást. Bradbury nem hitt a szemének, amikor körbenézett, és látta, hogy elsőként, egyedül lépi át a célvonalat.

Fotó: Steve Munday/Getty Images

8. Tonya Harding és Nancy Kerrigan

Az 1994-es téli olimpiáról sajnos mindenkinek az a borzalmas jelenet ugrik be, amikor Tonya Harding műkorcsolyázó exférje felbérelt egy alakot, hogy szétverje vetélytársa, Nancy Kerrigan lábát. A támadó, miután eltalálta, elmenekült a helyszínről, Kerrigant pedig ölben kellett bevinni a folyosóról az öltözőbe. Harding amúgy csak a nyolcadik lett a versenyen, de különc személyisége felkeltette a Hollywoodi stúdiók érdeklődését, aminek egy egész estés mozifilm lett az eredménye, Margot Robbie főszereplésével.

Harding és Kerrigan (Fotó: Getty Images/Pascal Rondeau/ALLSPORT)

9. Jenny Jones

Az amerikai snowboardos, Jenny Jones bronzérmet érő futama nemcsak azért maradt emlékezetes, mert ez volt az első brit érem a téli olimpián, hanem mert olyan szenvedéllyel drukkoltak végig a BBC kommentátorai, amit sportközvetítéseken eddig még nem hallottunk.

Fotó: Julian Finney/Getty Images

10. Jamaicai bobcsapat

A jamaikai bobcsapatot talán be sem kell mutatnunk, hiszen aki nincs otthon a téli sportok világában, az is biztos látta legalább egyszer a karibi sportolókról készült játékfilmet. Annak ellenére, hogy a hosszú készülés és edzések után az első versenyen óriásit borultak, a jégpályán komikusan festő jamaikai fiúk nagy rajongótáborra tettek szert.

Fotó: Getty Images/Steve Dunn/ALLSPORT

Fotó: David Yarrow/Getty Images

Forrás: Telegraph, Wikipedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.