nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Téli olimpia 2018: 10 ikonikus pillanat az olimpia történetéből

Téli olimpia 2018: 10 ikonikus pillanat az olimpia történetéből

A világ újra olimpiai lázban ég, hiszen február 9-én kezdődnek a téli olimpiai játékok a dél-koreai Phjongcshangban. Ennek kapcsán készítettünk egy válogatást az eddigi játékok legemlékezetesebb, legviccesebb és legtragikusabb momentumairól.
Leéb Ádám
Leéb Ádám
f Ajánlom

1. Jayne Torvill és Christopher Dean

Több mint 24 millióan követhették élőben Torville és Dean műkorcsolyázók olimpiai aranyérmet érő számát, melyre az 1984-es szarajevói olimpia zsűrije kivétel nélkül maximális pontszámot adott. Ez a Bolero örökké emlékezetes marad.

Christopher és Jayne (Fotó: Getty Images)

A kijelző a maximális pontszámokkal (Fotó: Getty Images)

2. Eddie „The Eagle” Edwards 

Michael Edwards, becenevén Eddie, a sas szintén sporttörténelmet írt, amikor első brit síugróként azonnal felállította a magassági rekordot. Igaz, mindkét számban utolsó helyen végzett, de bátorságával belopta magát az igen veszélyes sportot kedvelők szívébe. Ő maga később így nyilatkozott egy interjúban:

„Azt mondták, félek a magasságoktól, pedig akkoriban naponta hatvanszor ugrottam. Erre biztosan nem lenne képes valaki, aki fél a magasban.”

A vakmerő ugrás (Fotó: Getty Images/Gray Mortimore/Allsport)

Eddie interjút ad az ugrás után (Fotó: Getty Images/Allsport UK /Allsport)

3. USA vs. USSR

Épp a hidegháború közepén jártunk, amikor 1980-ban a New York államban található Lake Placidban igazi csoda történt a jégen. Az Egyesült Államok amatőrökből álló gárdája legyőzte a világklasszisokkal teletűzdelt Szovjetunió jégkorong csapatát. Az összecsapást azóta is úgy emlegetik: Csoda a jégen (Miracle on ice), és az USA sporttörténetének egyik legjelesebb eseményeként tartják számon.

Csoda a jégen (Fotó: Tony Duffy/Getty Images)

4. Franz Klammer

Az 1976-os innsbrucki alpesi műlesiklás máig az egyik legemlékezetesebb a sportágban. Ez Franz Klammernek köszönhető, aki 1:45.73-as idejével világrekordot állított be, több mint 32 másodpercet verve Egon Zimmermann 1964-es 2:18.16-jára.

Franz Klammer, a legenda (Fotó: Getty Images)

5. Lindsey Jacobellis

Az amerikai Lindsey Jacobellis fényévekkel vezetett a 2006-os torinói snowboarddöntőben, amikor pár méterrel a cél előtt az egyik ugratón egy kisebb trükköt próbált végrehajtani. A következménye órási esés lett, amivel az olimpiai arany is elszállt.

A végzetes deszkafogás (Fotó: Clive Mason/Getty Images)

6. Great Britain women’s curling team

2002-ben Salt Lake Cityben újabb csodát láthattunk, amikor öt skót hölgy, Rhona Martin vezetésével, az utolsó kővel megnyerte az első brit olimpiai aranyérmet curlingben.

Fotó: Gary M. Prior/Getty Images

7. Steven Bradbury

Az ausztrál gyorskorcsolyázó, Steven Bradbury sztorija talán a legemlékezetesebb. Utolsóként rajtolt el a 2002-es Salt Lake Cityben rendezett olimpia döntőjében, és az esélytelenek nyugalmával fordult rá az utolsó kanyarra, amikor is az előtte haladó 3 versenyző összeakadt, és felborították egymást. Bradbury nem hitt a szemének, amikor körbenézett, és látta, hogy elsőként, egyedül lépi át a célvonalat.

Fotó: Steve Munday/Getty Images

8. Tonya Harding és Nancy Kerrigan

Az 1994-es téli olimpiáról sajnos mindenkinek az a borzalmas jelenet ugrik be, amikor Tonya Harding műkorcsolyázó exférje felbérelt egy alakot, hogy szétverje vetélytársa, Nancy Kerrigan lábát. A támadó, miután eltalálta, elmenekült a helyszínről, Kerrigant pedig ölben kellett bevinni a folyosóról az öltözőbe. Harding amúgy csak a nyolcadik lett a versenyen, de különc személyisége felkeltette a Hollywoodi stúdiók érdeklődését, aminek egy egész estés mozifilm lett az eredménye, Margot Robbie főszereplésével.

Harding és Kerrigan (Fotó: Getty Images/Pascal Rondeau/ALLSPORT)

9. Jenny Jones

Az amerikai snowboardos, Jenny Jones bronzérmet érő futama nemcsak azért maradt emlékezetes, mert ez volt az első brit érem a téli olimpián, hanem mert olyan szenvedéllyel drukkoltak végig a BBC kommentátorai, amit sportközvetítéseken eddig még nem hallottunk.

Fotó: Julian Finney/Getty Images

10. Jamaicai bobcsapat

A jamaikai bobcsapatot talán be sem kell mutatnunk, hiszen aki nincs otthon a téli sportok világában, az is biztos látta legalább egyszer a karibi sportolókról készült játékfilmet. Annak ellenére, hogy a hosszú készülés és edzések után az első versenyen óriásit borultak, a jégpályán komikusan festő jamaikai fiúk nagy rajongótáborra tettek szert.

Fotó: Getty Images/Steve Dunn/ALLSPORT

Fotó: David Yarrow/Getty Images

Forrás: Telegraph, Wikipedia

Megosztás Facebookon