nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Tűzforró sivatagban próbálják ki a tudósok, milyen lehet a Marson élni

Tűzforró sivatagban próbálják ki a tudósok, milyen lehet a Marson élni

A marsi viszonyokat szimuláló négyhetes expedíció kezdődött csütörtökön Dél-Omán egy távoli sivatagjában. A kutatók most azt vizsgálják, milyen technikai nehézségek várnak a Marsra érkező űrhajósokra és a munkájukat segítő robotfelderítőkre.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

A jemeni és szaúd-arábiai határhoz közel fekvő Dzofár-sivatag felszíne a maga sódombjaival és kiapadt folyómedreivel szinte a megszólalásig hasonlít a Marséhoz. Az Arab-félsziget sivatagjaiban a hőmérséklet akár az 51 Celsius-fokot is elérheti, és a szélsőséges körülményeket csupán kevés állat és növény képes elviselni. 

Megszólalásig hasonlít az ománi sivatag a Mars felszínéhez – ez a fotó a Marson készült

Mindez elegendő érvként szolgált 25 ország több mint 200 tudósa számára ahhoz, hogy itt hajtsa végre az Amadee-18 elnevezésű Mars-szimulációt. Az Ománi Marsbázis egy végeláthatatlannak tűnő dűne keleti csücskében kapott helyet: a fedett folyósokkal összekötött félgömbökből álló, 2,4 tonnás felfújható építményt laboratóriumokká és a legénység szálláshelyeivé alakított konténerek ölelik körbe.

A közel-keleti ország kormánya az ENSZ Világűrbizottságának találkozóján ajánlotta fel, hogy szívesen lesz a házigazdája az Osztrák Űrfórum(ÖWF) soron következő szimulált Mars-küldetésének.

A kutatók a világ különböző tájairól küldtek kísérleti ötleteket az Amadee-18 program számára, amiben végül 16 tudományos kísérletet hajtanak végre, köztük egy „ördögszekérnek” becézett marsjáró robot, valamint az „egyszemélyes űrhajóként” is emlegetett Aouda nevű, csaknem 50 kilogrammos űrruha tesztelését.

Megosztás Facebookon